Българка изповядва в книга „Любови и спомени“ на Ален Делон

Българка изповядва в книга „Любови и спомени“ на Ален Делон

Сподели

Писателката Деница Банчева изповядва в книга „Любови и спомени“ (Amours et Memoires) на Ален Делон. Томчето ще се появи на 5 май на френски пазар с дълъг предговор от 87-годишния актьор, съобщава АФП.

 Банчева мести постоянния си адрес в Париж малко след промените през 1989 г.

Тя е уважаван доктор по литература и филмов историк. Неин партньор по перо в книгата е Лилиана Роска – близка сътрудничка на Делон, събрала оригиналните свидетелства на личности, които добре го познават. Сред тях са режисьора Коста-Гаврас, който го нарича „звяра на френското кино, незаменим и неподражаем“. От първо лице спомени за легендарния секссимвол на френското кино споделят Бриджит Бардо, Клаудия Кардинале, София Лорен.

Жан-Франсоа Делон, брат на актьора и асистент-режисьор във филмите „Борсалино“ и „Вдовицата Кудерк“,

разказва за детството им, илюстрирано с непоказвани до момента снимки

Макар животът на Ален Делон извън екрана да е бил изпълнен с бурни връзки и скандали, той не крие, че успешната му кариера се дължи „на жените и е за жените“. Актьорът признава, че винаги е искал за жените в живота си да бъде „най-добрият, най-красивият, най-силният“. Сред тях той цитира имената на актрисите Брижит Обер, Мишел Корду, Роми Шнайдер, Натали Делон, Мирей Дарк, както и на модела Розали ван Бремен – майка на двете му последни деца.

Книгата прави дисекция филм по филм на продукциите, които превръщат Делон в олицетворение на „красивия мачо-самотник“,

започвайки от най-ранните класики от 60-те като „Горещо пладне“ и „Самурай“. За този си статут актьорът благодари на жените в живота си начело с Роми Шнайдер, с която си партнират в „Басейнът“ и с която имат бурна връзка. Делон отдава заслуги и на съпругата си от 1964 до 1969-а Натали Делон, която е била принудена в този период да го дели с много други жени, признава той. „Никога не съм мечтал да бъда актьор. Влязох в професията и продължих да играя благодарение на жените и за жените. Любовта винаги ме е подтиквала да надскачам себе си“, изповядва се звездата.

В книгата „Любови и спомени“ има и факти, които стават публично достояние за първи път.

Такива изнася посмъртното писмо, което Делон адресира до Роми Шнайдер

след самоубийството й, както и декларацията му, че никога не е имал любовна връзка с Бриджит Бардо, „колкото и странно да изглежда“. „От 65 години имаме най-доброто приятелство, което може да съществува“, изтъква актьорът. В писмо, отпечатано в книгата, Бардо пък казва за Делон, че притежава „величието на лъв…тайнствеността на черна пантера…зъбите на вълк“. В ръкописно свидетелство рано оттеглилата се от светлината на прожекторите актриса го определя като „доминант, който прикрива уязвимостта си, като намира убежище в самотата“.

Актуално

Избрано за вас