Театрална трилогия: По пътя на обичта през хаоса до творенето на живот

Театрална трилогия: По пътя на обичта през хаоса до творенето на живот

Сподели

Спектакълът „Сцени на разсъмване“ ще се играе за последен път през този театрален сезон на сцената на културния център „Топлоцентрала“.

Това ще се случи тази събота, 3 юни от 19:30 часа.

Авторите описват спектакъла като

„представление-обръщение към духа на времето“.

В центъра му е темата за неразбирането, което съществува дори между най-близки хора.

Този интерес е съвсем естествен в цялостната философия на артистичния колектив “Emergency Theater”, чието име произлиза от “Emergency Room” (Спешно отделение). В медицината това е място за животоспасяващи интервенции. Именно споделеното остро усещане за спешна нужда от намеса, която да облекчава симптомите в наболелите зони на съвремието ни, обединява 8 професионалисти с много различен опит.

Юлиана Сайска е актриса, режисьор и психодрама терапевт. Цвета Софрониева е писател, драматург и физик. Елена Димитрова е актриса и режисьор. Яна Мороз е антрополог и артист. Елица Алексиева е композитор и музикант. Велислав Павлов е актьор. Ралица Тонева е сценограф. Теодор Котов е психодрама терапевт и артист.

Сцени на разсъмване / Мартин Атанасов

„Една от основните характеристики е, че градим драматургичното съдържание на творбите си в досег с драматургията на вътрешната сцена на човек.

Представленията се превръщат в преживяване“.

Тази съвсем кратка заявка е част от творческата мотивация, която провокира сформирането на “Emergency Theater”.

„Имаме нужда да проумеем кое е по-важното от страха. Заедно да демитологизираме историята и илюзиите за бъдещето. Ние заставаме срещу любовта по каталог, дефинирането на човека и неговата чувствителност по някакви рекламни или политически критерии. Обичта сама по себе си е интимно чувство. Истинността ѝ е в индивидуалността и уникалността. Творим за всички, но не за всекиго. Срещаме публиката си на равни начала“.

Това споделя писателката и физик Цвета Софрониева, чиито писма, поезия и пиеса са драматургичната основа на „Сцени на разсъмване“.

Сцени на разсъмване / Мартин Атанасов

Но като колективна творба, тази основа е в постоянен диалог с личните наративи на изпълнителите на сцената, както и с цялата театрална традиция, вглеждаща се в интимния свят на персонажите в различни епохи и от разнообразни ракурси.

Всъщност „Сцени на разсъмване“ е първата част от трилогия, а следващите две представления, които тя включва ще започнат да се играят активно от есента. През юни те ще имат своите първи камерни показвания.

Заглавието на втората глава на тази театрална трилогия ще бъде „Празна е стаята на удоволствието“.

Представлението е родено в и от съществуващия хаос от факти, информация, речи, команди, закони, разпоредби, икономическа криза, война и предизвестена екологична катастрофа – ситуация, в която загубваме способността си за селекция и избор и в която личното е пометено от световното. Освен всичко друго, то е и опит за коментар на връзката и ролята на театъра в тази крайно бурна и динамична ситуация.

Цената на човека / Момчил Михайлов
Във финалната трета част, наречена „Цената на човека“,

артистичният колектив изследва териториите и политизирането на човешкото битие, човешката ситуация в диалог със световната ситуация. Работата на артистите ще е фокусирана върху сценично актуално разбиране, което коментира реалността, в която живеем като акт на преосмисляне, създаване и творене на живот.

Камерното представяне на „Цената на човека“ на 16 юни в „Топлоцентрала“ ще бъде подготовка за предстоящото театрално пътуване, което “Emergency Theater” ще създадат през новия театрален сезон.

Четете още: 

“Коприна”, или ода за красотата и вечната носталгия по нея

Мартина Апостолова: Мечтая изкуството да е най-силното оръжие срещу войната

Мария Лалева: Пиша, защото искам хората да преоткрият себе си чрез думите и да се обикнат

Актуално

Избрано за вас