Ясна е официалната селекция на кинофестивала в Кан

Festival de Cannes

Ясна е официалната селекция на кинофестивала в Кан

Festival de Cannes
Сподели

Новите филми на Вим Вендерс, Кен Лоуч, Катрин Брея и Хирокадзу Корееда попадат в конкурсната програма на 76-ото издание на кинофестивала в Кан.

Официалната селекция бе обявена в четвъртък от дългогодишния директор Тиери Фремо на пресконференция в Париж заедно с новия президент Ирис Кноблох.

Деветнадесет филма ще се съревновават за наградата „Златна палма“.

Сред тях са „Съвършени дни“ (Perfect Days) на Вим Вендерс и „Старият дъб“ (The Old Oak) на Кен Лоуч.

76-ото издание на кинофестивала в Кан ще започне на 16 май и ще продължи до 27 май.

Председател на журито е двукратният носител на „Златна палма“ Рубен Йостлунд, режисьорът на „Идиотският триъгълник“.

Фестивалът ще бъде открит с филма „Жана дьо Бари“ на актрисата и режисьорка Майвен с участието на Джони Деп.

Превъплъщението в образа на Луи XV бележи завръщането на актьора към киното след скандала и делата за физически и словесен тормоз с бившата му съпруга Амбър Хърд.

Испанският режисьор Педро Алмодовар ще представи късометражния уестър „Strange Way of Life“ („Странният начин на живот“). Той е със звездите Педро Паскал и Итън Хоук.

Извън конкурсната програма ще бъдат показани „Убийците на цветната луна“ на Мартин Скорсезе и „Индиана Джоунс и реликвата на съдбата“ на Джеймс Манголд.

Шест жени режисьори в надпреварата за „Златна палма“.

В конкурсната програма попадат две френски режисьорки – Катрин Брея с „Миналото лято“ (Last Summer) и Жустин Трие с „Анатомия на падането“ (Anatomy Of A Fall).

Към тях се присъединяват младата сенегалска режисьорка Рамата Тулайе Си с „Банел и Адама“ (Banel Et Adama). Тунизийката Каутер Бен Хания ще представи „Четири дъщери“ (Four Daughters). Австрийката Джесика Хауснер е с „Клуб Нула“ (Club Zero), а италианката Аличе Рорвахер с „Химера“ (La Chimera).

В историята на Кан само две жени са печелили най-високото отличие, припомня БТА. Това са французойката Жулия Дюкурно през 2021 г. с „Титан“ и новозеландката Джейн Кемпиън през 1993 г. с „Пианото“.

Кан ще покаже и оригиналния сериал на НВО „Идолът“.

„Идолът“ е създаден съвместно от Сам Левинсън („Еуфория“), Абел „The Weeknd“ Тесфайе и Реза Фахим. Главните роли изпълняват Абел „The Weeknd“ Тесфайе и Лили-Роуз Деп.

Оригиналният лимитиран сериал ще бъде в официална селекция в Кан, но извън конкурса.

От българския офис на HBO разкриват сюжета. След като нервен срив проваля последното турне на Джоселин (Лили-Роуз Деп), тя е решена да върне статута си на най-великата и най-сексапилната поп звезда на Америка. Страстите й се разпалват от Тедрос (The Weeknd), импресарио в нощен клуб с тъмно минало. Въпросът е дали нейното романтично пробуждане ще я отведе до славни нови висоти или ще я повлече към най-дълбоките и тъмни дълбини на душата й.

фотокредит: Festival de Cannes

Актуално

Избрано за вас