„Щракнете тук, за да потвърдите, че не сте робот“: Как работят тези тестове

Captcha, I am not a robot on laptop screen. Vector Illustration

„Щракнете тук, за да потвърдите, че не сте робот“: Как работят тези тестове

Captcha, I am not a robot on laptop screen. Vector Illustration
Сподели

В историята си на интернет потребител със сигурност сте попадали на онези досадни тестове с изображения, които искат да докажете, че всъщност не сте роботизирана машина, която иска да превземе света.

В тези тестове за верифициране на хуманоидната раса на потребителите се дава задача за изпълнение, която ги отделя от ботовете. Те варират от дразнещите „Моля, изберете снимките, които съдържат хълмове“, до не директното „Щракнете тук, за да потвърдите, че не сте робот“. Но запитвали ли сте се някога как работят тези тестове?

Нима ботовете са толкова неспособни, че да не могат да натиснат един бутон?

Всъщност, за да бъдем честни, не. Ботовете са достатъчно умни. Представител на фирмата за киберсигурност Cloudflare, сподели в британското телевизионно шоу QI, че тестът 

разглежда поведението ви, преди да кликнете на съответната картинка

Създадени са ботове, които могат да натиснат бутона, но им е по-трудно да симулират нормалното човешко поведение предварително.

Според фирмата за киберсигурност, тестът проследява движението на курсора на потребителя, докато го придвижва към кутията. Дори и най-директното движение на човек има известна степен на случайност на микроскопично ниво:

малки несъзнателни движения, които ботовете не могат лесно да имитират.

Ако движението на курсора съдържа част от тази непредсказуемост, тогава тестът решава, че потребителят вероятно е легитимен”, казват от Cloudflare на своя сайт.

Също така, те подчертават, че тестовете обръщат внимание и на браузърната история на потребителите.

Да кажем, например, преди да поставите отметка в квадратчето, сте гледали няколко видеоклипа с котки, харесали сте туит за Грета Тунберг, проверили сте пощата си в Gmail, преди да се захванете за работа – всичко това ги кара да мислят, че трябва да сте човек„, каза водещият на QI Санди Токсвиг във видеото.

По същество, когато щракнете върху „Аз не съм робот“, вие инструктирате сайта да погледне вашите данни и да реши сам.

Обикновено тестът е достатъчен, за да задоволи програмата, че сте човек, но понякога ще ви даде алтернативен тест, ако мърдането на мишката ви е твърде прецизно или ако историята ви на сърфиране е на робот.

 

Актуално

Избрано за вас