3 плюса и 3 минуса на местенето на стрелките на часовника

3 плюса и 3 минуса на местенето на стрелките на часовника

Сподели

Пак дойде онова омразно за мнозина от нас време, когато трябва да преместим стрелките на часовника с час напред. Смяната е тази нощ, а ето и 3 плюса и 3 минуса, свързани с нея.

Минусите са общоизвестни:
  1. Спим с час по-малко. При това в събота срещу неделя! Повярвайте ни, знаем как ще натежи утре сутрин този последен коктейл, който ще глътнете тази нощ на редовното съботно парти.
  2. Повишава риска от инсулти. Резултатите от проучване във Финландия например са показали увеличаване на броя на случаите на исхемичен инсулт след преминаването към лятно часово време. И ако тези данни, събирани 10 години, не ви стигат, ето и още. Според информация на Американската кардиологична асоциация, исхемичните инсулти съставят 87% от всички случаи на мозъчен удар. Ако се питате какво се случи с идеята да престанем да причиняваме това на организма си, за съжаление към момента Брюксел я сложи на стенд бай. „Найс, а?“, както се казваше в един добре известен български комедиен филм.
  3.  Седмица адаптация. Доказано е, че поне толкова ще ни трябва, за да приспособим организма си към лятното часово време. Стресът, който местенето на стрелките ще ни причини, е много по-голям отколкото пушенето, пиенето и преработването взети заедно. Позитивното е, че тъй като тази игра я играем цял живот, в крайна сметка организмът ни приема промяната и се връща в ритъм.
На този фон къде въобще виждаме позитиви? При това цели 3 плюса?

Въпросът е напълно логичен, но и тях ги има. Колкото и да не ви се вярва.

  1. Сутрините ни стават по-организирани. Факт! Друг е въпросът, че ще трябва да мине вече споменатата една седмица, за да го оценим.
  2. Дните ни стават по-дълги. А това си има своите позитиви. Ще го оцените още повече с наближаването на лятото.
  3. Имаме повече време за себе си. Вярно, не сутрин, а вечер, когато спокойно ще можем да си пием коктейли и в светлата част на деня. Но в крайна сметка бутилката е или наполовина пълна, или наполовина празна. Важното е как ще погледнете на нещата! Ние избираме първата опция!

 

Актуално

Избрано за вас