Почина актриса, озвучаваща анимацията „Тайната на Коко“

Снимка: Getty Images

Почина актриса, озвучаваща анимацията „Тайната на Коко“

Снимка: Getty Images
Сподели

На 90-годишна възраст почина актрисата Ана Офелия Мургия, озвучила мама Коко във филма „Тайната на Коко“. Това съобщи АП, позовавайки се на Мексиканския национален институт по изкуствата.

„Тайната на Коко“ (2017 г.) превърна Мургия в световна знаменитост.

Актрисата има дълга творческа биография. Тя е играла в мексикански телевизионни и кино филми, както и в театъра. Позната е с участията си в

70 пиеси и 90 филма,

сред които „Life Sentence“ („Доживотна присъда“) от 1979 г. и „The Queen of the Night“ („Кралицата на нощта“) от 1994 г. .

През април Националният автономен университет в Мексико удостои Мургия с медал „Ингмар Бергман“ за изключителни заслуги в киното и театъра. В благодарствената си реч актрисата прояви типичната за нея скромност, питайки „Защо аз?“. Мургия допълни, че е „изтощена“ от всички награди и аплодисменти“.

Кариерата беше моят живот“,

каза още тя.

Анимацията „Тайната на Коко на Disney e разказ за момче, което се опитва да разнищи историята на семейството си чрез мексиканска традиция, припомня БТА. Главният герой в анимацията – Мигел, се впуска във фантастично пътешествие в света на мъртвите, за да открие историята на своите предци, и по-специално на своя прапрадядо, бащата на Мама Коко.

При получаването на наградата „Оскар“ за най-добра анимация режисьорът Лий Ънкрич изрази благодарност към народа на Мексико, без чиито „безкрайно красиви“ култура и традиции Тайната на Коко нямаше да съществува.

Актуално