Теодора Димова представи своята „Молитва за Украйна“ в Одеса

Теодора Димова представи своята „Молитва за Украйна“ в Одеса

Сподели

Теодора Димова представи новата си книга „Молитва за Украйна“ в Одеса. Това стана по време на откриването на Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в украинския град.

„Това са есета, които написах през март миналата година, в началото на войната в Украйна.

Защото голяма част от българската общност беше буквално разкъсана при агресията в Украйна“, каза Теодора Димова.

„Всички мои приятели месеци наред не успявахме да пишем и да вършим работата си, седяхме пред екраните на лаптопите си, за да следим това, което се случва.“, коментира още тя. „Всички ние, които сме извън вашата страна, не можехме да повярваме за тази безогледна жестокост, която се извършва тук.“

„Тази нощ, когато чух сирените на живо, техният вой проникна в кръвта ми и прогони съня ми. А за вас това е ежедневие.

Когато видях на контролно-пропускателните пунктове млади момчета в униформи, сърцето ми се сгърчи.

А това са вашите деца и вашите синове. Когато видях загражденията по пътя към пристанището, като че ли разумът ми не можеше повече да приеме това, което се случва.

Ние можем да ви помогнем с нашите молитви. Дано тази книжка („Молитва за Украйна“) помогне на всички нас, за да усилим молитвите си за Украйна“, посочи в заключение Теодора Димова.

Дъщерята на големия писател Димитър Димов е на 6 годинки, когато той умира от инфаркт в Букурещ.

Опознава го чрез разказите на майка си, но най-вече чрез периодичното препорчитане на произведенията му.

Димова завършва английска филология в СУ и започва кариерата си като учител.  Тя е автор на 9 пиеси, играни в страната и чужбина. Написала е романите „Емине“, „Майките“, „Адриана“, „Марма, Мариам“, „Влакът за Емаус“ и повестта „Първият рожден ден“.

През 2007 г. „Майките“ спечели Голямата награда за източноевропейска литература на Bank Austria и KulturKontakt. Книгата има 11 издания у нас и е публикувана на 9 езика. „Адриана“ е преведена във Франция и Чехия, по романа е направен и филмът „Аз съм ти“. През 2010 г. „Марма, Мариам“ спечели Националната награда „Хр. Г. Данов“ за българска художествена литература.

През 2019 г. Димова стана носител на наградата „Хр. Г. Данов“ за цялостен принос в българската книжнина.

През същата година излезе романът ѝ „Поразените“, който по-късно се превърна в Роман на годината на НДФ „13 века България“. Спечели наградата за проза „Перото“ и „Цветето на Хеликон“ за най-продавана книга. През 2022 г. „Поразените“ получи новоучредената френска литературна награда „Фрагонар“. През 2023 г. Теодора Димова стана носител на Голямата награда за литература на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Актуално

Избрано за вас