Триумфално начало на деветото издание на Синелибри

Триумфално начало на деветото издание на Синелибри

Сподели

С пълна зала, изискана церемония и впечатляваща кинопремиера започна деветото издание на Синелибри на 6 октомври. Ефирната, същевременно зрелищна анимация, дело на Компот Колектив, беше съпроводена с изпълнение на живо на маестро Живко Петров, един от най-харизматичните български джаз артисти, който изсвири ноктюрно от Шопен, оп. 9, №2 в ми бемол мажор.

След това на сцената излезе Жаклин Вагенщайн, директор и главен селекционер на фестивала Синелибри, за да отправи приветствие към публиката: „Гледката на пълна зала 1 е изключително вдъхновяваща за нас и е доказателство, че полетът на изкуството не може да бъде прекършен. Това е смисълът на изкуството – да тласка човека към човека, да буди страст към себепознание, да разширява хоризонтите на духа“, отбеляза тя, като не пропусна да почете паметта на кинокритика и селекционер Владимир Трифонов: „Преди 10 години, когато се роди идеята за „Синелибри“, тя се случи някак на шега, а шегата беше между мен и Владимир Трифонов, когото днес изпратихме в неговия път към вечността.“

Жаклин Вагенщайн / Фото кредит: Тихомира Крумова

След церемонията зрителите имаха възможност да оценят смайващия научнофантастичен романс Клети създания, удостоен с награда „Златен лъв“ във Венеция. Отзивите не закъсняха, публиката не скри възторга си от дръзката визионерска кинотворба на режисьора Йоргос Лантимос. Тя е създадена по мотиви от едноименния роман на Алистър Грей. Филмът тръгва в разпространение у нас през януари 2024 г. от „Форум Филм България“.

Междувременно в София пристигна световноизвестният продуцент, сценарист, председател на Европейската филмова академия Майк Дауни. Той е тук, за да представи приключенската мистерия „Златото на Истрия“. Събитието ще се състои на 10 октомври, вторник, от 19:00 ч. в Аула НАТФИЗ в условия на свободен достъп. Също на 10 октомври от 19:00 ч. в Дома на киното ще се състои официалната премиера на саркастичната комедия „Възходът и падението на другаря Зило“,

адаптация по знаменателния роман

на Дритери Аголи. По думите на режисьора Фатмир Кочи това е история за участта на човека, изправен срещу държавата и нейната гигантска пропагандна машина: „Героят Зило е жертва на идеологическата глупост, която назрява в страната му, докато неговият помощник Демка е млад писател, който рискува да изгуби себе си, уловен в кафкиански бюрократичен кошмар.“ След прожекцията зрителите ще имат възможност да задават въпроси и да вземат автограф от режисьора Фатмир Кочи и от Майк Дауни, който е сценарист и продуцент на филма.

„Алма и Оскар“

На 11 октомври в Чешкия център предстои специална прожекция на биографичната драма „Алма и Оскар“ (2022) на режисьора Дитер Бернер. Филм за една изпепеляваща страст и за неведомата сила на изкуството, „Алма и Оскар“ разказва за бурната тригодишна връзка между грандамата на виенското общество Алма Малер и „ужасното дете” на виенската арт сцена Оскар Кокошка. Възприеман днес като един от най-великите художници експресионисти на XX в., Кокошка създава прочутата си творба „Булка на вятъра“ с Алма като модел. Прожекцията ще бъде съпроводена с кратка презентация на доц. д-р Бойка Доневска, която ще ни пренесе в творческата вселена на художника и неговата муза.

На 11 октомври има още едно специално събитие. То ще се проведе в кино „Одеон“ ще се състои премиера на документалния филм „Да бъдеш Христо Пимпирев“ с режисьор Ара Хугасян, по сценарий на Мария Чернева. Авторите на филма

изтръгват вълнуващи истории от детството и юношеството

на бъдещия изследовател, търсейки отговор на въпроса какво движи един истински учен и откривател да следва своите мечти. Филмът допълва и образа на полярния изследовател като баща с разказите на неговата дъщеря. След прожекцията проф. Христо Пимпирев лично ще представи новата си книга – „Антарктическият стопаджия”, и ще разкаже повече за следващата си експедиция.

„Бели сенки“

Ценителите на модата като изкуство не бива да пропускат премиерата на документалния филм „Високо и ниско: Джон Галиано“ на 12 октомври от 19:00 ч. в РЦСИ „Топлоцентрала“. Създаден като документално разследване, филмът отразява подхода към работата на ексцентричния моден дизайнер Джон Галиано. Той очертава някои особености на характера му и дава представа за подбудите, които стоят зад изричането на антисемитски обиди. Премиерата ще бъде съпроводена с комплименти за зрителите и почерпка. За 12 октомври е предвидена специалната Галавечер на Португалия с премиера на биографичната драма „Бели сенки“. Режисьорът Фернандо Вендрел е създал завладяващ интроспективен разказ – пътуване през несъзнаваното на един писател, който постепенно губи паметта си. Премиерата ще бъде съпроводена с четене в оригинал и на български език на текстове от Жозе Кардозо Пиреш в рамките на елегантна поетично-музикална вечер, вдъхновена от филма.

Билетите за всички прожекции от програмата на Синелибри 2023 в столицата са в продажба на касите на съответните киносалони и онлайн.

Фото кредит откриваща снимка: Eli Deli

Актуално

Избрано за вас