Почина актьорът Борис Луканов

Почина актьорът Борис Луканов

Сподели
Напусни ни големият български актьор Борис Луканов.
С много роли в театъра и над 50 в киното, той остави важна следа с благородството и таланта си.
“Играе ми се”, каза Борис Луканов неотдавна. И игра до последните си дни.

Той бе на 86 години.

Някои от най-запомнящите му роли в театъра са в спектаклите „Чайка“ по Чехов, „Буря“ на Шекспир, „Червено и кафяво“ от Иван Радоев и други.

На екрана зрителят е гледал Луканов във „Вездесъщият“ на Илиян Джевелеков от 2017 г. и в „Рая на Данте“ от 2021 г. на режисьора Димитър Радев. Игра в сериала „Хайка за вълци“ и в „Нощем с белите коне“ от 84-та година.

Академия „Аскеер” удостоява с голямата награда за цялостен принос Луканов / ТБА

Борис Луканов е роден на 15 юни 1936 г. в Ловеч. Първата му роля е на Леополд Шубер в пиесата „Разлом“ на Борис Лавренов. Поставена е от учителя по български език и литература Трифон Хинов. Завършва специалност „актьорско майсторство“ във Висшия институт за театрално изкуство „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Стефан Сърчаджиев.

Започва актьорската си кариера в Драматичен театър „Йордан Йовков“ Толбухин.

Играе още във Варненски общински театър Варна (1961 – 1982) и Народния театър „Иван Вазов“ от 1982 г. Актьор на свободна практика от 2000 г. във „Варненския театър“ и в София. Член е на Съюза на артистите в България и Съюза на българските филмови дейци. Участва в 48 български игрални филма. Луканов участва в „Легенда за Паисий“, „Мера според мера“, „Борис I“ ,“На всеки километър“ и много други. Участва в испанска и френска продукция, в които партнира на Майкъл Куин и Кристоф Ламбер.

През 2016 година актьорът бе удостоен с награда „Аскеер“ за цялостно творчество в театралното изкуство.

 

Поклон пред светлата му памет! Екипът на Artpotal.news изказва съболезнования към близките и роднините на големия актьор!

Актуално

Избрано за вас