Люси Дяковска открива Люляковите музикални вечери в Ловеч

Люси Дяковска открива Люляковите музикални вечери в Ловеч

Сподели

Огнената Люси Дяковска ще открие Люляковите музикални вечери в Ловеч като „Мария от Буенос Айрес“. Танго операта от Астор Пиацола ще се играе тази вечер в салона на Драматичния театър в Ловеч.

В постановката, която се радва на огромен интерес от страна на публиката в цялата страна, участват хорът, балетът и орекстърът на Пловдивска опера. Режисьорът  Веселка Кунчева претворява по забележителен начин историята за

Мария, която, прелъстена от танго музиката, попада в подземния свят на Буенос Айрес

Сюреалистичната опера – фюжън от танго, поезия и класическа музика, поднася библейска символика, в която сакрално и профанно се преплитат. И всичко това жевее на сцената като един силно визуален и вълнуващ спектакъл. Внушителното сценично решение и зрелищната хореография са обединени от латиноамериканския инструмент

бандонеон, който от съблазнителен „глас” в оркестъра се материализира в разрушително оръжие на сцената

Освен Люси Дяковска, солисти в постановката са Момчил Караиванов (тенор), Живко Джуранов (актьор-разказвач) и Калоян Куманов (акордеонист).

На 10 май публиката в театъра ще се наслади на концерта на Хилда Казасян и Плевенската филхармония „Да послушаме кино“.

На празника на Ловеч – 11 май, гвоздей в афиша на Люлякови музикални вечери ще бъде симфоничният спектакъл „Вивалди завинаги“ на Симфониета – Враца.

Историята на Люляковите музикални празници води началото си още от 1933 г.,

като ежегоден събор-среща в родния град на ловчалии, живеещи в други градове на страната. Прераства в „Люлякова гостоприемна седмица“ през 1936 г. По-късно, през 1956 г., с решение на градския народен съвет, пролетните празници на цветята и песните стават „Люлякови музикални тържества“.

Тяхното утвърждаване като традиционни за града се свързва с имената на двама почетни граждани на Ловеч – Любомир Пипков и Димитър Петков. От 1963 г. „Люляковите празници“

носят името на още един почетен гражданин на Ловеч  – Панайот Пипков,

а от 1976 г. и името на проф. Любомир Пипков. Тяхно продължение са „Люляковите музикални вечери“ и „Люляков Ловеч“, организирани от Ловчанско читалище „Наука – 1870 г.“.

След дългогодишно прекъсване през 2014 г. празниците се възстановяват с името „Люлякови музикални вечери“, като съвместен проект на Община Ловеч, Ловчанско читалище „Наука -1870 г.“ и Драматичен театър – Ловеч.

 

Фотокредит откриваща снимка: Пловдивска опера

Актуално

Избрано за вас