Отвориха музей, посветен на българската Джоконда

Фотокредит: Художествена галерия - Казанлък

Отвориха музей, посветен на българската Джоконда

Фотокредит: Художествена галерия - Казанлък
Сподели

Първият по рода си музей в България, който се превърна в дом само на една картина, отвори в Кюстендил. Негов център е едно от най-интересните произведения на българския художник Иван Милев.

Става дума за

картината „Ахинора“, която Милев завършва през 1925 г.

Музеят беше открит на 24 май, а днес ще се проведе лекция, посветена на идеята и концепцията, които стоят зад създаването на подобен филиал на градската художествена галерия. 

Фотокредит: Художествена галерия – Казанлък

В рамките на отворената среща, посетителите на музей „Ахинора“ ще могат да се запознаят отблизо с неизвестни към момента факти от професионалния и личния живот на Милев. Гостите на събитието ще имат възможността да се докоснат до изложбата „Оцелелите“, като в нея за първи път ще бъдат показани работи на Милев, които към момента са били част от частни колекции. Най-любопитен със сигурност е

единственият живописен портрет на Иван Милев – този на Анна Каменова от 1924 г.,

който за първи път гостува в родния град на художника.

Фотокредит: Ваньо Стоилов

„Това е най-специалната картина, смея да твърдя, която Художествена галерия – Казанлък има честта да опазва и да презентира на публиките си. Нещо повече, тя е създадена от едно от най-ярките имена в българската история на изкуството до 44-та година, а именно от Иван Милев.“, коментира д-р Пламен Петров, директор на галерията в Казанлък, пред БНР.

Идеята за подобно интригуващо музейно пространство е на самия Петров, който със съдействието на Община Казанлък успява да я реализира. За целта е използвана

изоставена общинска къща в центъра на града,

строена горе-долу в периода на завършване на картината на Милев, която бива адаптирана в артистично пространство.

Една от стаите на къщата е посветена само на „българската Джоконда“. Картината се съхранява при специални условия – температура, влага, осветление. За тази цел, в стаята, в която е изложена картината, се допускат по максимум 10 души.

Актуално

Избрано за вас