Българска реч ще звучи и на финала на „Евровизия“

Фотокредит: Eurovision

Българска реч ще звучи и на финала на „Евровизия“

Фотокредит: Eurovision
Сподели

Българска реч все пак ще звучи на финала на „Евровизия“, след като групата Vesna успя да се класира сред десетте песни, които ще се борят за победа в събота.  My Sister’s Crown представя Чехия с еклектична фолк композиция, в която има цял куплет на български език. 

Победителката в „Евровизия“ от 2012 г. Лорийн също прескочи цедката на полуфинала в Ливърпул вечера. Песента й Tattoo затвърди позицията на шведката като тазгодишен фаворит.

Ирландия имаше по-малко късмет с рок групата Wild Youth, която се прибира у дома, след като не успя да привлече достатъчно гласове. Страната вече не успя да се класира в

осем от последните си десет опита

Продължаването на тази поредица от загуби ще доведе до много разочарование в нацията, която държи рекорда за най-много победи на „Евровизия“ за всички времена – общо седем. За последно се класираха през 2018 г., когато Райън О’Шонеси влезе с песента си Together, припомнят от BBC.

Loreen / Фотокредит: SARAH LOUISE BENNETT / EBU

Полуфиналът във вторник включи 15 изпълнители, които се състезаваха за място на големия финал, който ще се проведе в събота. Ето и кои успяха да се класират:

  • Норвегия: Alessandra – Queen Of Kings
  • Сърбия: Luke Black – Samo Mi Se Spava
  • Португалия: Mimicat – Ai Coração
  • Хърватия: Let 3 – Mama ŠČ!
  • Швейцария: Remo Forrer – Watergun
  • Израел: Noa Kirel – Unicorn
  • Молдова: Pasha Parfeni – Soarele Si Luna
  • Швеция: Loreen – Tattoo
  • Чехия: Vesna – My Sister’s Crown
  • Финландия: Käärijä – Cha Cha Cha

Рок групите се представиха зле в гласуването на публиката, като латвийската Sudden Lights и малтийската The Busker се присъединиха към Ирландия. Другите артисти, чието пътуване приключи във вторник, бяха азербайджанските близнаци TuralTuranX и холандските Миа Николай и Дион Купър.

Още десет изпълнители ще преминат към основното състезание след втория полуфинал в четвъртък. Страните от „Голямата петорка“, които допринасят най-много финансово за състезанието (Франция, Германия, Испания, Обединеното кралство и Италия), се класират автоматично, както и миналогодишните победители Украйна.

Ливърпул е домакин на състезанието от името на Украйна, поради продължаващата руска инвазия в страната им.

Въздействието на войната присъстваше като тема през цялото двучасово шоу. Песни като Watergun на Швейцария и Mama ŠČ на Хърватия заклеймиха конфликта и кръвожадността,  Vesna изпяха елементи от песента си на украински в знак на солидарност с близките си съседи.

Фотокредит: RITA ORA / TWITTER

В концерта се включи и поп звездата Рита Ора, която изпълни микс от своите хитове, включително Anywhere и Praising You. Към нея на сцената се присъедини

12-годишната украинска бежанка София,

която сега се е установила в Румъния. Ора каза, че тежкото положение на малкото момиче й напомня за опита на нейното собствено семейство от бягството от Балканската война през 90-те години на миналия век. „Ще бъда вечно благодарна на Обединеното кралство, че ни показа доброта и състрадание“, сподели певицата.

София открива моето участие тази вечер с игра с топка, което символизира загубата на детството на тези бедни бежанци“, написа тя в Туитър. „Обичаме те Украйна, всички пеем тази вечер за теб.

Вечерта започна с кратко видео с участието на известни лица от Ливърпул, включително телевизионният пекар Пол Холивуд, украинският футболист на Евертън Виталий Миколенко и покойният Пол О’Грейди. Видеото съдържаше и изненадващо включване от Краля и Кралицата..

Käärijä / Фотокредит: SARAH LOUISE BENNETT / EBU

Кралската тема в Евровизия 2023 продължи с откриващия акт с норвежката певица Алесандра. По време на изпълнение на разтърсващия електропоп Queen of Kings, певицата беше облечена в костюм, вдъхновен от британската кралица Елизабет I.

Въпреки впечатляващия вид на Алесандра, най-скандалните костюми за вечерта бяха предоставени от хърватските рокери Let 3, които бяха в

кожени дрехи, преди да се съблекат по бяло бельо.

Ноа Кирел получи ентусиазиран отговор за песента си Unicorn и нейната интригуваща хореография. А финландецът Käärijä вдигна покрива с напълно лудото си траш техно парче Cha Cha Cha.

Актуално

Избрано за вас