„Специалист по гафове“ – професионален убиец среща аматьор на театрална сцена

„Специалист по гафове“ – професионален убиец среща аматьор на театрална сцена

Сподели

„Специалист по гафове“ е последната за сезона премиера на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ в Габрово. Комедията, режисирана от Николай Гундеров по пиеса на френския комедиограф Франсис Вебер, ще се играе на 28 и 30 юни.

Какво се случва когато един професионален убиец и един аматьор самоубиец се срещнат?

Съдбите им са заложени на карта, на която всяка ситуация е предпоставка за гаф.

А всяка неудача води след себе си друга, и то още по-голяма.

Спектакълът е низ от комични случки, в които хуморът и актьорското изпълнение майсторски водят зрителя към душевна наслада. Макар и през перспективата на смешното, темите на „Специалист по гафове“ засягат непреходните за човека въпроси – нуждата от топлина и разбиране, приятелство и любов.

В постановката участват актьорите на Габровския театър: Гордан Коев, Димо Сава Димов, Светослав Славчев, Адриана Димова, Надежда Петкова, Петър Рангелов. А сценографията и костюмите са дело на Гергана Лазарова-Рънкъл.

Следващата последна дата за сезона, на която ще се играе спектакълът, е 13 юли.

От десетилетия филмите и спектаклите по Веберовите текстове разсмиват хората по цял свят. Част от френско езичните филми, по които е работил като режисьор или сценарист, са направени и в супер успешни холивудски версии. Пиесата му „Вечеря за тъпаци“ е сред най-поставяните негови комедии. Спектакълът на Сатиричния театър се играе повече от 20 години. Негов режисьор е именития Иржи Менцел.

А режисьорът на „Специалист по гафове“ е Николай Гундеров – ученик именно на Менцел.

Гундеров завършва режисура и драматургия в Академията за изящни изкуства в Прага. Носител е на международни и национални награди за литература и театър, сред които „Южна пролет“, Отличие на Международната академия за изкуства в Париж, Награда  на полските актьорски асоциации във Варшава, Награда за режисура на Академията за изящни изкуства в Прага, Награда на публиката на Гранд фестивала на комедията в Чехия, Приз „Дионисий“, Награда за драматургия на международния фестивал „Нова българска драма“ (2014), „АСКЕЕР“ за съвременна българска драматургия и приз „Алеко Константинов“ 2023 г. Той е съосновател на Естествен театър „Трифонов & Гундеров“.

Актуално

Избрано за вас