Лабораторията за хореографи на Владимир Ангелов представя спектакъл в „Топлоцентрала“

Лабораторията за хореографи на Владимир Ангелов представя спектакъл в „Топлоцентрала“

Сподели

Хореографска експериментална лаборатория и иновативна образователна сцена (ХЕЛИОС) ще представи спектакъл на участниците си на 23 юни от 19.30 часа в „Топлоцентрала“. Целта на лабораторията е да образова и подпомогне новото поколение съвременни български хореографи.

Двайсет са танцьорите, което участват в тазгодишното издание на лабораторията, заедно със седем хореографи.

В програмата на ХЕЛИОС  влизат лекции по теория на хореографията, лаборатория с импровизации, експериментиране и композиция на танца.

Ръководител на ХЕЛИОС е хореографът, лектор и главен директор на Dance ICONS, Inc. в САЩ – Владимир Ангелов.  Освен, че е част от първата в света Международна организация и професионална мрежа за хореографи, той работи с балетни трупи по цял свят. Бил главен хореограф-балетмайстор на Вашингтонската национална опера.

Коста Каракашян е координатор и част от журито на ХЕЛИОС,

което отговаря за подбора на кандидатите в България. Работи с аудиовизуалното представяне на танца, както и създава първите танцови филми в България.

Фотокредит: ХЕЛИОС / Facebook

Всеки един от участниците в лабораторията ХЕЛИОС е направил своето кратко представяне на генерирания движенчески материал, както и през различни дискусии за усъвършенстване на изразните средства.

Основните теми, които ангажират участниците тази година са социални, като напр. правата на човека, войната и политическите кризи.

„Ние не казваме на хореографите какво да правят, а ги оставяме да действат. Ние не им натрапваме, ние ги напътстваме. Няма грешно, няма правилно, има различно. Радвам се, че съвременния танц се развива толкова добре в България и заслужава своето място в годините.“ каза Владимир Ангелов, споделят от БНР.

Актуално

Избрано за вас