Моноспектакълът „Старецът и морето“ на Красимир Ранков открива Международния фестивал „Виа Понтика”

Моноспектакълът „Старецът и морето“ на Красимир Ранков открива Международния фестивал „Виа Понтика”

Сподели

„Старецът и морето” по Ърнест Хемингуей е спектакълът, с който Красимир Ранков – председател на Сдружение „Виа Понтика – 2010”, ще сложи началото на 16-тото издание на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика”.

Първото фестивално събитие, което ще събере жители и гости на Белия град в залата на читалище „Паисий Хилендарски”. То ще започне в 18 ч. на 11 септември. Творческият проект на Драматичен театър – Пловдив, е очакван с особена емоция в Балчик. Философските послания на тази класическа творба на Хемингуей ще бъдат пресъздадени от един обичан от толкова много хора актьор, роден на брега на морето, закърмен със сол и вятър, преминал дълъг и възхитителен сценичен живот – Красимир Ранков.

В продължение на 7 дни Балчик ще бъде домакин на „Виа Понтика” . През годините фестивалът се  утвърди като форум на тържеството на младостта, на таланта и на творческия диалог.

Изложби, концерти, театрални спектакли отново ще срещат артистите със

стотици жители и гости на древния Балчик

и не само ще дадат възможност за докосване до уникални творчески проекти, но и ще осмислят безспорната потребност за общуване, за споделеност, за съпричастие…

В театралния афиш се вписват и спектаклите „Лъжци по неволя” на  Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора. Той е със специалното участие на Николай Урумов. „Пипи Дългото чорапче” на Държавен куклен театър – Варна и „Вълшебното магазинче” на Държавен куклен театър – Добрич.

В рамките на фестивала ще се проведе и импровизационнo ателие по актьорско майсторство със студенти от Нов български университет „Аз и огледалото”. То ще бъде ръководено от Николай Младенов.

По традиция студентският форум ще бъде

рамкиран с изложби на възпитаници

на Националната художествена академия – София, и Националния университет по изкуствата – Букурещ.

Със специално присъствие сред фестивалните прояви се откроява изложбата с интериорни проекти на студенти от Националния университет по изкуствата – Букурещ, специалност „Дизайн“, озаглавена „Вила „ЩОРК” от Балчик”. Любителите на класическата музика ще имат възможност да присъстват на уникалните концерти на Виена Дуо и Дуо ”Колаж”.

За пореден път специално внимание се обръща на киноизкуството. В 3 фестивални вечери в Учебния център по изкуствата в ДКИ КЦ „Двореца” са предвидени прожекции на филми, номинирани и отличени с международната награда за студентско късометражно кино „CILECT PRIZE 2023“.

16-тото издание на младежкия форум ще бъде закрито на 17 септември с фолклорен спектакъл на ПФА „Добруджа”. Международният фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика” се реализира с изключителната финансова подкрепа на Община Балчик.

Актуално

Избрано за вас