Еминем забрани на републикански кандидат за президент да изпълнява песните му

Еминем забрани на републикански кандидат за президент да изпълнява песните му

Сподели

Рап звездата Еминем е поискал от амбициозния кандидат за президент на Републиканската партия Вивек Рамасвами да спре да изпълнява негови песни, пише BBC.

Писмото идва повече от седмица, след като предприемачът в областта на биотехнологиите изпълни импровизирано песента „Lose Yourself“ на панаира в щата Айова.

Еминем отправил искането си чрез звукозаписната си компания „BMI“ в писмо от 23 август. В писмото се казва, че компанията е получила съобщение от рапъра. В него, той възразява републиканците да изпълняват негови „музикални композиции“.

Рапиращият Вивек Рамасвами / Фото кредит: GETTY IMAGES

„BMI ще счита, че всяко изпълнение на произведения на Еминем от кампанията на Vivek 2024 от тази дата нататък е съществено нарушение на лиценза“, се казва в писмото.

Г-н Рамасвами се бори да измести Доналд Тръмп като предполагаем кандидат на републиканците през 2024 г. Говорителка на кампанията му Триша Маклафлин казала, че той ще изпълни искането на Еминем, чието истинско име е Маршал Матърс III.

Позовавайки се на текст на Еминем, Маклафлин заяви в изявление за американските медии:

„Вивек просто се качи на сцената и се развихри.“

От своя страна г-н Рамасвами публикува шеговит пост в X, известен преди като Twitter. Той продължи закачката с текст от песен на Еминем.

От десетилетия политици и музиканти са в конфликт по отношение на използването на музика.

От правна гледна точка обаче американските политици не винаги се нуждаят от пряко разрешение от изпълнителите. Кампаниите им могат да купуват лицензионни пакети от организации за музикални права като „BMI“ и „ASCAP“. Това им дава законен достъп до над 20 милиона песни за политически митинги.

Изпълнителите обаче имат право да премахнат музиката си от този списък. „Rolling Stones“например направиха това. Целта беше да попречат на Доналд Тръмп да използва „You Can’t Always Get What You Want“ като музика за излизането си. Еминем последва примера им, след като възрази срещу очевидно импровизираното изпълнение на „Lose Yourself“ на г-н Рамасвами.

Актуално

Избрано за вас