Издирват изчезналата през 1969 г. бас китара на Пол Маккартни

Издирват изчезналата през 1969 г. бас китара на Пол Маккартни

Сподели

Започва глобално търсене на един от най-емблематичните инструменти в света – оригиналната бас китара „Höfner“ на Пол Маккартни.

Проектът „Lost Bass“ търси информация за това, което описва като „най-важната бас китара в историята“, пише BBC.

Маккартни купува инструмента за 38 долара в Хамбург, Германия, през 1961 г., но осем години по-късно той изчезва. Издирването започва, след като Пол настоява производителите „Höfner“ да открият любимия му инструмент. Басът присъства в музиката на Бийтълс от онези години, включително в хитовете „Love Me Do“ и „She Loves You“.

Ник Уас оглавява проекта за издирване на „Höfner“ и обединява сили с двама журналисти в опита си да разреши

„най-голямата мистерия в историята на рокендрола“

Той си е сътрудничил активно с Маккартни и е написал книга за изчезналия бас с цигулка „Höfner 500/1“.

Уас разказва пред BBC, че известният бийтъл го е попитал за китарата по време на неотдавнашен разговор и така е започнала кампанията за намирането ѝ. По думите му не е ясно какво се е случило с инструмента, който е бил прибран вероятно след като Бийтълс са приключили със снимките на филма „Get Back“ през 1969 г.

Маккартни и до днес свири на „Höfner“, като този на снимката по-горе, но първият, който е купил, не е виждан от 1969 г. / Фото кредит: DAVID REDFERN/GETTY

„Не е ясно къде е бил съхраняван, кой е бил там. Повечето хора ще го запомнят като баса, който направи Бийтълс това, което е“,  каза Уас.

Може само да се  гадае колко ще достигне китарата на търг, но има някои прецеденти.

Откраднатата китара на Джон Ленън беше продадена за 2,4 млн. долара, когато се появи отново половин век по-късно. Акустичната китара, на която Кърт Кобейн свири по време на емблематичния сет на MTV Unplugged, беше продадена за 6 млн. долара.

Определящият епохата бас на Маккартни вероятно

би надминал и двете,

но екипът на проекта „Lost Bass“ е категоричен, че търсенето му няма комерсиална мотивация.

Публичният призив на проекта е в действие от по-малко от 48 часа, но екипът вече е получил стотици нови следи – включително две от особен интерес, които се проследяват.

Но как всъщност да разпознаем баса на Маккартни? Има няколко отличителни знака, с които всеки любител-следотърсач трябва да се съобрази, ако се опитва да идентифицира баса. Един от тях е логото на „Höfner“, което е изписано вертикално на главата на оригиналния модел, но е хоризонтално на по-късните версии, на които е свирил Маккартни.

Липсващият бас също така е изглеждал съвсем различно при последното му виждане от начина, по който е бил на по-старите снимки, защото е трябвало да бъде ремонтиран след продължително турне. Той е получил по-тъмна боя, премахнат е перленият предпазител и двата пикапа са вградени в парче черно дърво.

Фото кредит откриваща снимка: Neil Mockford/GC Images/Getty Images

Актуално

Избрано за вас