Почина британската певица и актриса Джейн Бъркин

Почина британската певица и актриса Джейн Бъркин

Сподели

Британската певица и актриса Джейн Бъркин почина на 76-годишна възраст. Тя е била открита мъртва в дома си във Франция от своята болногледачка, съобщават световните медии. Причината за смъртта ѝ все още не е известна, но през последните години тя беше в лошо здравословно състояние, като през 2021 г. получи инсулт.

Бъркин прекарва почти шест десетилетия в светлината на прожекторите в приемната си родина, в която се премества едва 20-годишна и без да знае френски език. Тя беше смятана за любимата „англосаксонка“ на Франция.

Джейн Бъркин / Фото кредит: Getty Images

Защото въплъщаваше свободата, защото пееше най-красивите думи на нашия език, Джейн Бъркин беше френска икона”, написа президентът Еманюел Макрон в Туитър малко след като се появи новината за смъртта ѝ.

Джейн Бъркин е родена в Лондон през 1946 г. През 1965 г. се омъжва за легендарния британски композитор Джон Бари, но връзката им не продължава дълго. Тя казва, че това е бил наистина нещастен брак” и двамата се разделят скоро след това.

Възходът на Джейн започва малко след пристигането ѝ в Париж, когато се влюбва във френския актьор и певец Серж Генсбур. Двамата бързо стават обект на широко обществено очарование, като Генсбур е с близо 20 години по-възрастен от Бъркин. Двойката често си сътрудничи в професионален план, като запомнящо се е съвместното им изпълнение на „Je t’aime… moi non plus” – дует, заради чийто недвусмислен текст, песента е забранена в няколко държави.

Джейн Бъркин и Серж Генсбур / Фото кредит: Getty Images

Бурната връзка на Генсбур и Бъркин приключва през 1981 г., но след раздялата двамата остават в добри отношения и продължават да си сътрудничат по артистични проекти.

Превръща се в любимка на френското кино, въпреки британските си корени

Връзката ѝ с него я превръща в нарицателно име, но въпреки че е британка, тя бързо става самостоятелна звезда и модна икона във Франция. Превръща се в любимка на френското кино, като участва в над 70 филма и работи с някои от най-уважаваните френски режисьори. Сред тях са Жан-Люк Годар, Агнес Варда и Бертран Таверни. Участва в забележителни филми като „Blow Up” (1966 г.), „La Piscine” (1969 г.) и „Death on the Nile” (1978 г.).

Актрисата получава първата си номинация за „Сезар”, френския еквивалент на „Оскар”-ите, през 1985 г. за участието си във филма „La Pirate” на френския режисьор Жак Дойон, от когото има дъщеря.

Джейн Бъркин и дъщерите ѝ Шарлот Генсбур и Лу Дойон / Фото кредит: JEROME DOMINE/ABACA/STARTRAKS

Успява да направи и богата кариера в света на музиката, като издава няколко плочи на френски език. Последният ѝ албум „Oh! Pardon tu dormais” излиза през 2020 г. Той разглежда една от големите трагедии в живота ѝ – смъртта на първата ѝ дъщеря Кейт. Тя умира през 2013 г. на 46-годишна възраст. Присъствието ѝ на премиерата на документалния филм „Джейн от Шарлот”, посветен на връзката на Бъркин с дъщеря ѝ Шарлот е една от последните публични изяви на звездата преди смъртта ѝ.

Тя е вдъхновението за известната чанта „Бъркин” на френската луксозна къща „Ермес”

Освен с филмите и неостаряващите си музикални хитове, Джейн е известна и като вдъхновителка на емблематичната луксозна чанта на „Ермес”–„Бъркин”.

Историята за създаването на най-скъпия дамски аксесоар в света, появил се на пазара през 1983 г., започва със случайната среща на Джейн Бъркин с Жан-Луи Дюма, покойният изпълнителен директор на „Ермес”. Тогава Бъркин е възприемана като френска икона в модата и стила. По време на полета тя има проблем със сламената си чанта, в която не можела да побере почти нищо. Това вдъхновява Жан-Луи Дюма да направи аксесоар в достатъчно голям размер, който да побира всички нужни на дамите вещи.

Фото кредит откриваща снимка: Getty Images

Актуално

Избрано за вас