Филми с Леонардо ди Каприо и Брадли Купър ще бъдат показани на Лондонския филмов фестивал

Филми с Леонардо ди Каприо и Брадли Купър ще бъдат показани на Лондонския филмов фестивал

Сподели

Филми с някои от най-големите холивудски имена, сред които Леонардо ди Каприо и Брадли Купър, са в програмата на тазгодишния Лондонски филмов фестивал, съобщи BBC. Водещи ирландски и британски звезди като Бенедикт Къмбърбач, Пол Мескал и Джоди Комър са в афиша на други филми, които предстои да бъдат показани.

Заради стачката на сценаристите и актьорите в Холивуд

обаче остава неясно дали самите звезди ще се появят

в британската столица за филмовото събитие. 12-дневната проява започва в Лондон на 4 октомври и ще продължи до 15 октомври, пише БТА. На фестивала ще бъдат показани 160 продукции от 92 държави. В програмата са включени някои от най-очакваните филми на годината.

Сред тях е „Убийците на цветна луна“ на Мартин Скорсезе с участието на Леонардо ди Каприо и Робърт де Ниро.

На Лондонския кинофестивал ще бъде показан и филмът „Маестро“. В него Брадли Купър играе ролята на композитора на „Уестсайдска история“ Ленард Бърнстейн, а Кери Мълиган се превъплъщава в образа на съпругата му – актрисата и активистка Фелисия Монтеалегре.

„Маестро“ / Фото кредит: IMDB

Трейлърът на филма предизвика полемика по-рано през месеца. Появиха се предположения, че външният вид на Брадли Купър

подклажда еврейски стереотипи,

но семейството на Бърнстейн защити изпълнението му.

Сред другите акценти в програмата е драмата „Мотоциклетистите“. В нея участват Джоди Комър, Том Харди и звездата от „Елвис“ Остин Бътлър.

Фестивалната публика ще види и „Книгата на Кларънс“, чието действие се развива в библейски времена. Участват Бенедикт Къмбърбач и Лакийт Станфийлд.

По-рано беше обявено, че Лондонският кинофестивал ще бъде открит с драмата „Солтбърн“ на режисьорката Емералд Фенел с Бари Киогън в главната роля. На последните награди БАФТА Киогън спечели

отличието за най-добър актьор в поддържаща роля

за изпълнението си в „Баншите от Инишерин“. Фенел е носителка на „Оскар“ за оригинален сценарий за филма „Момиче с потенциал“ (2020), на който е и режисьор.

На фестивала ще бъде показан и филмът „Един живот“ с двукратния носител на „Оскар“ Антъни Хопкинс в ролята на Никълъс Уинтън, наричан „британския Шиндлер“.

Антъни Хопкинс и Никълъс Уинтън

Проявата ще бъде закрита с антиутопичната драма „Кухнята“, сърежисьор на която е друг носител на „Оскар“, актьорът Даниел Калуя.

Преминаването на звезди по червения килим за премиерите на техните филми винаги е било важен елемент от Лондонския кинофестивал. Продължаващите стачки в Холивуд, в които участват сценаристи и актьори, обаче означават,

че някои звезди няма да се появят в Лондон,

за да промотират филмите си.

Директорът на фестивала Кристи Матисън казва, че засега се чувстват спокойни, но признава, че ако продължи и през октомври, сегашната ситуация неминуемо ще окаже влияние, както при всички фестивали.

Преди ден започна венецианската Мостра, където през уикенда ще се състои световната премиера на филма „Маестро“ с Брадли Купър в главната роля. Купър, който освен това е продуцент, режисьор и съсценарист на филма, няма да присъства във Венеция в знак на солидарност със стачката.

Сред филмите, които ще бъдат показани на Лондонския филмов фестивал, са  продължението на анимацията „Бягството на пилето“, „Непознати“ с Пол Мескал, Клеър Фой и Джейми Бел, „Убиецът“ на Дейвид Финчър с Майкъл Фасбендер в главната роля, сюрреалистичната драма „Poor Things“ на Йоргос Лантимос с Ема Стоун, „Присила“ на София Копола с Кейли Спейни.

Фото кредит откриваща снимка: IMDB

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас