„Хагабула“ от Тодор Тодоров е роман на годината

„Хагабула“ от Тодор Тодоров е роман на годината

Сподели

„Хагабула“ от Тодор Тодоров, издателство „Жанет 45“, е роман на годината в конкурса, организиран от Националния дарителски фонд „13 века България“.

Романът на Тодоров бе един от номинираните, заедно с още пет заглавия от български автори.

„За мен е извънмерна чест и радост, че „Хагабула” получи националната литературна награда за български роман на годината “13 века България” на Национален дарителски фонд „13 века България“. Благодаря на журито, на най-скъпите ми хора, и, разбира се, на моите издатели от ИК Жанет 45!“, заяви писателят чрез публикация в личния си Facebook профил.

До днес, когато бе обявен романът победител в конкурса, журито се пазеше в тайна. То е в състав: проф. Миглена Николчина, проф. Людмил Димитров, доц. Бойко Пенчев, проф. Милена Кирова и проф. Младен Влашки.

Изпълнителният директор на НДФ „13 века България“ Бисера Йосифова връчи на автора на спечелилия роман грамота и финансовата премия от 11 000 лева.

„Хагабула“ е роман в стила на магическия реализъм, който следва пътешествието на Ернан Кортес и неговата експедиция към планината на ацтеките. Разположен в междината на приключенското, философското и фантастичното, романът пита за краищата на света и историята, за разрива на човека с първичните сили на живота, за вечността на желанията и ролята на жените в един обречен свят, създаден от мъже. Героите прекосяват феерична, съноподобна реалност, която ще ги отведе до непредвидими разкрития и развръзка с космогоничен мащаб.

Останалите пет заглавия, които бяха номинирани за наградата сред общо 28 романа, издадени през 2022 г., са:

  • „Ловецът на пеперуди“ от Костадин Костадинов, изд. „Хермес“
  • „Звезди под клепачите“ от Николай Терзийски, изд. „Жанет – 45“
  • „Късна смърт“ от Иван Станков, изд. „Хермес“
  • „Плът и Крафт“ от Васил Панайотов, изд. „Фама+“
  • „Химия на шегата“ от Михаил Вешим, изд. „Сиела“

Конкурсът за български роман на годината има за цел да насърчава и популяризира съвременната художествена литература.

Фотокредит: издателство „Жанет 45“ и фонд „13 века България“

Актуално

Избрано за вас