Най-хитовите 5, или защо анимацията чупи боксофиса в киното

Най-хитовите 5, или защо анимацията чупи боксофиса в киното

Сподели

Ако сте в зората на своите 30 години, или сте деца на милениума, със сигурност за вас първият досег с киното е бил с анимацията. И тази любов може би не ви е напуснала.

Приказните сюжети, задължителният хепиенд, фантастичните образи и герои със супер сили –

рисуваните филми са като килимчето на Аладин. Пренасят те в миг през пустини, до заскрежени светове, в среща с най-невероятни създания, излязли или от някое съновидение, или от въображението на първокласник. Наред с всичко останало, анимационните филми, са

любима инвестиция за продуцентите – те са като портфолио на последния тренд в технологичните иновации

Някои от тях са и като перспектива напред в бъдещето – една изцяло нова орбита пред седмото изкуство.

А и комерсиалната печалба за киносалоните, не е за подценяване – една прожекция, е подарък за цялото семейство.

Сценаристите в екипите на рисуваните филми също имат повод да почерпят –

амплитудите в техните истории, не се нуждаят от допълнително подгряване. Колкото по-невероятна е съдбата на персонажите в сюжета, толкова по-спечелени са зрителите в салона. Ако игралното кино разчита на някаква оправдана достоверност, то в

анимацията е съвсем вярно правилото – небето е лимитът

Всичко това обяснява стремглавия успех и бума в боксофиса на заглавия от този жанр в киното.

През последните две седмици най-голям интерес в родните кина привлича „Супер Марио Bros: Филмът“, оставайки зад гърба си екшъни като „Джон Уик“ с Киану Рийвс и боксьорския блокбастър „Крийд“.  Историята на жизнерадостния водопроводчик гони близо 500 000 лв приход от билети. Това ни провокира да съберем в Топ 5  глобалните шампиони на рисуваното кино с приходи, надминали и шестцифрени суми.

 “Играта на играчките 4”

Четвъртата част на филмовия франчайз „Играта на играчките“ проследява съдбата на Уди и компания като любимци на малката Бони, след като стопанинът им Анди замина в колежа. С детето, спасило играчките от тиранията на

мечока Лоцо – деспот в двора на детската градина,

зрителите  се срещнаха в третата част от поредицата.

Тук се появява нов герой, създаден от самата Бони – Виличко. Миловиден и добродушен като бебе, той няма никакво чувство за самосъхранение и това го вкарва в поредица от бели. А Уди и останалите играчки – в невероятни приключения, чиято цел на финала е да намерят пътя към дома на новооткритото си семейство.

Горчиво-сладкият финал на историята предвещава сбогуване с каубоя, с когото много от нас израснаха.

„Играта на играчките 4“ е вторият филм от четирите с над 1 млрд. долара в боксофиса

Общата сума от 1 073 064 540 долара при бюджет от 200 млн. долара го прави петия най-печеливш анимационен филм до сега в историята.

“Миньоните”

Едва ли има някой, който не разпознава с просто ухо нечленоразделното, но жизнерадостно бърборене на миньоните. Тези необичайни същества със собствен език, голяма любов към бананите и

мания за преследване на проклетници като стопани определено знаят да правят пари

Жълтите човечета с напомнящи водомери очила се превърнаха в хит сред деца и възрастни още с дебюта си в „Аз, проклетникът“ преди 13 години.

Тази премиера в началото на новото десетилетие предизвика трилогия за франчайза. Последваха

многобройни spin-off-и, късометражни филми и рекламни кампании

Ако трябва да говорим в цифри, при бюджет от едва 74 млн. долара, „Миньоните“ е събрал невероятните 1 157 271 759 долара.

“Феноменалните 2”

Историята за семейството от петима супер герои заля екраните за първи път преди близо 20 години. 14 години след успешния си десант пред публика Хелън и Боб, или Еластина и г-н Феноменален, са принудени да водят тривиален живот като домакиня и застраховател.

Децата им, владеещи супер скорост, умението да се сливат с околоната среда и да образуват защитни енергийни полета,

се опитват да се впишат в среда от „нормални“ съученици. Когато Хелън е призована да върне Супергероите под светлината на прожекторите и да изчисти имиджа им, семейството влиза в нов омагьосан кръг от приключения.

Всеобщото мнение, е, че няма разочаровани. Чакането на втората част определено си е заслужавало. Приходите за щурата компания, за която няма невъзможни неща, са 1 242 805 359 долара при бюджет от 200 милиона долара.

“Замръзналото кралство”

Можете ли да повярвате, че е минало цяло десетилетие от премиерата на този диамант в короната на анимационното кино? 10 години от появата на напоената със скандинавски мотиви, чувство за хумор, любв и  изключителна музика история за Елза и Ана?

Филмът, вдъхновен от  „Снежната кралица“ на Андерсен, събира в епичен разказ за доброто и смелостта да го прегърнеш двете принцеси на Арендел, търговеца на лед Кристоф, еленът Свен и любвеобилният до пълно разтапяне снежен човек Олаф.

Впечатляващи са и отзивите на критиците, които и преди спечелените „Оскар“ и БАФТА определят „Замръзналото кралство“ като

най-добрия анимационен филм на Дисни

Дори с тези коментари, малко не му достига, за да се нареди на първо място по приходи в историята. Продуцентите отчитат 1 257 909 889 долара при инвестиция от 150 млн. долара.

“Замръзналото кралство” 2 

Трудно би могло да се повярва, че главозамайващият боксофис успех на „Замръзналото кралство“ може да се задмине. Втората част на филма обаче би всички залози и рекорди. Именно

лентата от 2019 година е касовият връх в историята на анимационното кино

 

1 437 862 795 долара при бюджет от 150 млн. долара могат да впечатлят всеки. Дали обаче царството на „Замръзналото кралство 2“ ще продължи дълго не е сигурно. Продуцентите подготвят трета част, която нищо чудно да бие всички рекорди досега.

Актуално

Избрано за вас