Любимецът на Павароти Роберто Аланя с концерт в НДК

Любимецът на Павароти Роберто Аланя с концерт в НДК

Сподели

Любимецът на Лучано Павароти – Роберто Аланя, пристига за концерт със Софийската филхармония на 26 май. Мястото на срещата е зала 1 на НДК, а в компанията на сопраното Александра Кужак

Аланя ще изпълни обичани арии и дуети от опери на Пучини, Маскани, Леонкавало, Чилеа и Умберто Джордано

Това съобщиха от пресцентъра на Софийската филхармония.

Животът на Роберто Аланя e по-интересен от роман. Той е роден от сицилиански родители, заселени в парижките предградия.

В семейството всички пеят, но не го смятат за талантлив и често му казват да мълчи, когато чичо му пее

Но Аланя знае, че има призвание. Той усъвършенства вокалната си техника, слушайки записи на великите тенори от миналото и следвайки напътствията на Рафаел Руис.

Години наред той прекарва нощите си в пеене на стари мелодии и свирене на китара в кабаретата. Но дълбоко в себе си той обича операта, а идолът му се казва Павароти. И така, когато големият тенор пристига в Париж, за да раздаде автографи в универсален магазин, младият Аланя се промъква през тълпата, успява да се приближи до него и да му каже няколко думи.

Точните думи несъмнено, тъй като тогава е поканен на прослушване от маестрото

Той отива и печели билет за финала на конкурса Павароти във Филаделфия, където се представя блестящо и взема голямата награда. Годината е 1988, Аланя е на двадесет и четири.

Днес, в почти 40-годишната си кариера френско-сицилианският тенор има над шестдесет роли към репертоара си.

Със записи за Erato, Sony, EMI, Warner, Deutsche Grammophon, дискографията му е една от най-богатите, които съществуват. „Credo“, „Viva Opéra“, „Airs de Berlioz“, „Bel canto“, „Robertissimo“, „Luis Mariano“, „Sicilian“, „Pasión“ са някои от многобройните му албуми, отразяващи еклектиката на кариерата му. Сред знаковите му дискове е „My life is an Opera“ (2014), трогателен рецитал от арии и дуети, илюстриращи кариерата и живота му.

 

Фотокредит откриваща снимка: „Софийска филхармония“

Актуално

Избрано за вас