Вечеря в небето или как кулинарното изкуство достига нови висини

Снимка: dinnerinthesky.com.au

Вечеря в небето или как кулинарното изкуство достига нови висини

Снимка: dinnerinthesky.com.au
Сподели

Французите също отбелязват важно историческо събитие на 22 септември. През 1792 година страната официално е обявена за Република. Денят не се чества, но за сметка на това ден по-късно страната отбелязва празника на гастрономията. Едно нетрадиционно кулинарно събитие събра някои от най-добрите шеф-готвачи от целия свят – „Вечеря в небето“.

Идеята за концепцията се ражда в Белгия през 2006 година. Днес подобни кулинарни полети се организират на много места по света, макар да остават привилегия за лимитирана публика.

На борда на “летящия ресторант” гостите посреща едно от големите имена на френската гастрономия –

Фредерик Жуно, който използва български мед с роза

в своята кухня. Както всяка гениална идея, така и тази за вечеря в небето се ражда случайно, споделя създателят на концепцията Давид Гиселс. 18 години след първия полет,

“летящата маса” прекосява небето в над 60 държави

от целия свят.

„На 24 април 2006 година направихме първата “Вечеря в небето”. Беше в деня на 11-тия рожден ден на дъщеря ми. Накрая на вечерята ѝ поднесох тортата със свещите в небето“, спомня си той, цитиран от Нова телевизия.

От Париж до Лас Вегас, през Сидни и Дубай, чак до София, небесната вечеря се радва на огромна популярност, но остава малко достъпна.

Желанието на организаторите е да предлагат ексклузивност, а за това говори и цената на кулинарното преживяване – около 300 евро на човек за вечеря.

„Освен вечери във въздуха – имаме и други платформи, чрез които организираме сватби, концерти, кино събития в небето“, добави Гиселс.

Кулинарна „поезия“ предложиха и 120 от най-добрите шеф-готвачи в света, а старият град в красивия провансалски Мужан се превърна в импровизиран ресторант.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас