Да си умреш от вкус: кои са апетитните блюда в „Менюто“

Ralph Fiennes in THE MENU. Photo by Eric Zachanowich. Courtesy of Searchlight Pictures. © 2022 20th Century Studios All Rights Reserved.

Да си умреш от вкус: кои са апетитните блюда в „Менюто“

Ralph Fiennes in THE MENU. Photo by Eric Zachanowich. Courtesy of Searchlight Pictures. © 2022 20th Century Studios All Rights Reserved.
Сподели

Марк Майлънд ни представя дванадесет степенно меню от вцепеняващо вкусни блюда в своята черна комедия „Менюто“. Филмът, в който Ралф Файнс е

Мишлен кулинар с остра социопатия, 

радва с психологически съспенс и тъмен като килер за зреене на телешко месо сценарий.

Докато богатите клиенти на Словик се запознават с благата на екзотичния остров, зареждащ с био продукти луксозния ресторант, гостите разбират, че пороците им ги превръщат в част от менюто. И че ще платят сметката с цената на живота си. 

 

Фотокредит: Eric Zachanowich

 

 Хората започват един по един да умират в колоринта агония и в крайна сметка разбираме, че

желанието на Словик е да поднесе последната вечеря на гостите си,

като убие всички в заведението. Дори себе си. И това не е някаква саркастична шега, в чиито дух се придържа филма в самото си начало. С течение на действието в „Менюто“сарказмът се стопява, а на негово място идва хладният и вцепеняващ страх.

Подбрали сме ви петте най-интригуващи порции от знаменитото 12-степенното меню, което Словик поднася на елитарните си гости. 

Островът

Когато гостите пристигат на острова, главният готвач им споменава, че ще опитат истинския вкус на океана. Първото основно, което поднася на своите клиенти, олицетворява екосистемата, на който се намират. Прясно уловени миди, растения и цветя от острова – дори леко замразената морска вода, която овкусява ястието, докато се топи. 

Пилешки такоси със забити ножици в тях

Това е ястието, което пробужда спомените на гостите. Докато поднасят третото основно, главният готвач разказва една интригуваща история от детството си. Всеки вторник семейството му имало традиция, в която са вечеряли именно такоси, но един ден баща му се прибрал пиян и наранил майка му, така че Джулиан взел ножица и го намушкал в бедрото. Затова ястието се сервира с ножица, забодена в пилешкото бутче. Но не това е най-важното в поднасянето на това ястие.

Именно тук посетителите осъзнават, че не са случайно тук.

Такосите са поднесени в специално подготвени тортили, върху които са „гравирани“ специфични изображения, които изобличават всеки един от гостите в нещо нередно.

Бъркотията

Един от готвачите се прострелва в лицето. Той приготвя и това ястие, което олицетворява натиска, под който човек е подложен от обществото, за да се старае да бъде перфектен в това, което прави. Разсъжденията на останалите обаче са следните – ако не издържаш на напрежението и не успяваш да догониш очакванията на останалите, по-добре се самоубий.

Ястието олицетворява това напрежение,

включвайки в себе си варени зеленчуци, костен мозък и телешки сок, който напомня на кръвта, която изпръсква, след като готвачът пръсва мозъка си. 

Мъжка глупост

Преди да бъде сервирано това ястие, на гостите от мъжки пол им се дава възможност да избягат, което те правят. Катрин – готвачката, която приготвя това ястие, разказва сърцераздирателна история за това как когато се присъединява към екипа на Джулиан той се е опитал да я прелъсти. 

Традиционен чийзбургер

Наблюдателността на Марго (Аня Тейлър-Джой) всъщност я спасява от острова. Попадайки в дома на Словик, тя забелязва снимка, на чиято рамка е написано „служител на месеца в Hamburger Howie“. Любовта и искреното щастие, което Словик изпитва от приготвянето на простите бургери, имъкват Марго от острова. Тя моли главният готвач да приготви нещо, което наистина обича, а не безвкусните и префърцунени ястия. 

 

Актуално

Избрано за вас