„7 стъпки на любовта“, или пътят към израстването

„7 стъпки на любовта“, или пътят към израстването

Сподели

Колко жестока може да бъде китайската принцеса Турнадот, когато някой поиска ръката й, разбираме в спектакъла „7 стъпки на любовта“. Най-новото заглавие в афиша на Драматичен театър – Търговище с режисьор Елена Панайотова

е с предвидим сюжет, а в някои сцени е внесен излишен драматизъм

Той обаче ги прави по-скоро смешни, отколкото в действителност да успеят да разчувстват. А и точно към това умишлено се стреми режисьорката Елена Панайотова.

Турандот е безмилостна. Който не успее да отговори на гатанките й, губи главата си. По този начин тя хитро се измъква от задължението, наложено й от баща й императорът – да се омъжи. 

Успоредно проследяваме съдбата на Принц Калаф, принуден да бяга в изгнание заедно с родителите си. След много перипетии той успява да намери работа за родителите си при царя на берласите и се отправя към Китай. Там се влюбва в Турандот, но за да се ожени за нея трябва да премине през коварния капан на гатанките.

Принц Калаф се подготвя и успява да отговори,

Избраницата му обаче продължава да се измъква. Тогава позициите се разменят – той задава въпрос-гатанка, която, ако тя не успее да отгатне на другия ден, ще трябва да стане негова съпруга. 

Описан за първи път през 12 век от поетът Низами Ганджави, четири века по-късно този сюжет вдъхновява Карло Гоци да напише популярната комедия „Принцеса Турандот“. По нея Шилер пише своя версия и тя достига до Пучини.

Пучини започва да пише своята най-известна опера, но умира, оставяйки „Турандот“ недовършена

Тя е завършена от Франко Алфано – но Тосканини, първият диригент на операта, не харесва работата му. Настоява той да съкрати около 100 такта, като в крайна сметка се получава версията, която повечето опери изпълняват днес. 

Захващайки се с толкова позната фабула, Елена Панайотова лесно може да попадне в капана на клишето. Тя отхвърля подобно опасение. В “7 стъпки към любовта” актьорите играят с нагласата, че

спектакълът сам по себе си е една приказка, която те си разказват и разиграват взаимно

Сценичният прочит на Панайотова ни предлага един увлекателен спектакъл, често чупещ четвъртата стена. Това позволява на актьорите да преекспонират драматичните моменти в сюжета, внасяйки доза ирония и хумор, като по този начин ги освобождават от тяхната мелодраматичност и сериозност.

И тъй като концепцията на “7 стъпки на любовта” е спектакъл в спектакъла, който героите разиграват, актьорите влизат в няколко роли през цялото време. Антония Кундакова, позната от  Road to Hell, влиза в ролята на Турандот. Мартин Петков е благородния принц Калаф.

Без значение от ролята, в която влизаше,

в играта си Теодор Кисьов имаше подчертана доза ирония,

което направи изпълнението му запомнящо се. В “7 стъпки на любовта” играят още: Благица Стоименова, която е сред най-новите попълнения в трупата на театъра в Търговище, Любомира Стефанова, Радослав Радев и Тодор Кирилов. Те разсмиваха публиката от сърце.

Сценографията на Юлиана Войкова – Найман е изчистена, позволяваща движение на актьорите из цялата сцена. Композитор е Николай Иванов (“OM”), а хореографията е дело на Яница Атанасова.

“7 стъпки на любовта” е спектакъл за израстването и за опита,

който човек трупа не от целта сама по себе си, а от пътя, който изминава, докато я постигне, доказвайки, че живот без любов, не е пълноценен и е по-лоша поличба дори и от смъртта.

 

Фотокредит: ФС на Драматичен театър Търговище

Актуално

Избрано за вас