Ръкав на Нил разкрива мистерията на пирамидите в Гиза

Снимка: CORDON PRESS/ National Geographic

Ръкав на Нил разкрива мистерията на пирамидите в Гиза

Снимка: CORDON PRESS/ National Geographic
Сподели

Ръкав на Нил, останал скрит през годините под тонове пясък и земеделски земи, може би е бил използван в древността при строежа на пирамидите в Гиза, подозират учени от Университета на Северна Каролина. Разклонението на реката е бил използван, за

да се придвижват масивните каменни блокове за 31 пирамиди,

казва в изследването им, публикувано в списание „Communications Earth & Environment“ и цитирано от АФП.

Ръкавът е с дължина от 64 километра и минава точно покрай пирамидите в Гиза. Тъкмо това може да се окаже ключът към обяснението защо конструкциите са били издигнати в нишка преди около 4000 години. Пустинната ивица край древната египетска столица Мемфис включва Хеопсовата пирамида в Гиза, единствената оцеляла от Седемте чудеса на древния свят.

Археолози отдавна защитават теорията, че

древните египтяни са използвали речно течение,

за да улеснят преноса на строителните материали.

„Но никой не можеше да бъде сигурен за местоположението, формата или дори близостта на този воден път до комплекса с пирамидите“, допълва водещата авторка на изследването Еман Гонайм.

За да докаже предположението, международният екип от археолози, геолози и други специалисти използват радарни сателитни изображения, исторически карти и геофизични проучвания, за да картографират ръкава на реката. Наричат го Ахрамат (в превод от арабски – пирамиди) и

най-вероятно е пресъхнал окончателно преди около 4200 години

след голяма суша в региона. Пирамидите в Eгипет са се намирали на около километър от брега.

При много от пирамидите са документирани „церемониални повдигнати пътеки“, минаващи покрай реката до долина, служила като пристанище, казва Гонайм.„Това показва, че реката е изиграла „ключова роля в транспортирането на огромните строителни материали и на работниците, необходими за изграждането на пирамидите“, допълва тя.

Техниката на построяването на пирамидите е една от най-вълнуващите загадки на съвременния свят, пише „Площад Славейков“. Но река перфектно би се вписала в теорията на учените, подкрепена допълнително и от факта, че пирамидите са разпръснати в пустинята – привидно без подредба. Местоположението им вероятно се е определяло от обема и посоката на реката, променяли се естествено през годините.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас