Туристи повредиха бюста на Жулиета във Верона

Снимка: Mario Poli/EPA

Туристи повредиха бюста на Жулиета във Верона

Снимка: Mario Poli/EPA
Сподели

Статуята на Жулиета в италианския град Верона е била повредена от докосването на туристи, съобщава „Гардиън“. Малка дупка се е появила на дясната ù гърда. Причина е дългогодишен ритуал посетителите да я потъркват, за да имат късмет в любовта.

Бронзовата творба се намира във Верона – под балкона на къщата, където се предполага, че Ромео е ухажвал любимата си. Мястото привлича стотици туристи ежедневно, които се събират да си направят селфи и да докосна бюста на Жулиета.

Секретите от ръцете им обаче са подействали унищожително

на статуята и в нея е забелязана дупка, съобщава италианското издание „L’Arena“.

Популярното дворче се намира до Къщата на Жулиета, реновирана сграда от XIII век, която в миналото е била собственост на благородната фамилия Капелос. Вярва се, че тъкмо те са прототипът на измислените от Шекспир Капулети. Днес къщата е превърната в

музей с картини, ренесансови костюми

и дори с леглото, станало известно от филмовата адаптация на Франко Дзефирели от 1968 г.

Това не е първата повреда в произведението. Точно преди десет години оригиналната статуя, устояла на времето 40 години, се наложи да бъде сменена с копие. Цената му бе 15 хил. евро, поети от асоциация на католици, предаде „Площад Славейков“.

Жулиета се озова в центъра на недоволството през декември, когато учителка от Тоскана определи ритуала с докосването на бюста като сексистки. Други също са споделяли неодобрението си от традицията да бъде докосвана статуята. Дори има предложение монументът да се качи на постамент, а в краката на Жулиета да бъде поставена пощенска кутия, където влюбените да оставят своите послания.

Актуално

Избрано за вас