Генерирана AI версия на Том Ханкс рекламира зъболекарски услуги без негово знание

Фото кредит: Luca Carlino/NurPhoto/Shuttersto/Shutterstock

Генерирана AI версия на Том Ханкс рекламира зъболекарски услуги без негово знание

Фото кредит: Luca Carlino/NurPhoto/Shuttersto/Shutterstock
Сподели

Холивудската звезда Том Ханкс заяви, че няма „нищо общо“ с негова версия, която рекламира зъболекарски услуги в онлайн пространството. Това сподели той в Instagram в неделя, пише CNN.

Заедно с предупреждението си Ханкс сподели снимка на очевидно подобие на изкуствения интелект, изобразяващо по-младото му аз, макар че не става ясно дали то е от рекламата на зъболекарския план.

„ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ!!!“, написа носителят на „Оскар“ в своя официален акаунт в Instagram. „Има видеоклип, който рекламира някакъв зъболекарски план с AI версия на мен. Аз нямам нищо общо с това.“

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tom Hanks (@tomhanks)

Използването на изкуствен интелект за създаване на

виртуални актьори

се превърна в една от най-горещите теми в Холивуд напоследък. Това е един от проблемите, които са в основата на продължаващата стачка на актьорите.

AI позволява много по-лесно и по-евтино използване на CGI за генериране на изпълнения от актьори, които не са там. Профсъюзът на актьорите SAG-AFTRA твърди, че студията искат да използват технологията, за да премахнат актьорските професии, като сканират и създават цифрови образи, които да използват вечно без справедливо обезщетение.

Самият Ханкс и преди е говорил за възможните последици от

използването на изкуствен интелект

в актьорската индустрия. През май той заяви пред „The Adam Buxton Podcast“, че филмовите агенти обсъждат сключването на договори за защита на образите на актьорите като интелектуална собственост.

В същия подкаст Ханкс предположи, че технологията може да му позволи да се появява в нови филми и след смъртта си.

„Сега всеки може да пресъздаде себе си на всякаква възраст чрез изкуствен интелект или дълбока фалшива технология… Утре може да бъда блъснат от автобус и това да е краят, но моите изпълнения могат да продължат и да продължат, и да продължат“, добави той.

Въпреки че Ханкс признава, че версията му, създадена с изкуствен интелект няма да може да прави същите действия като него, той се чуди дали публиката наистина ще има нещо против.

„Без съмнение хората ще могат да разберат, но въпросът е дали ще им пука?“, каза той. „Има хора, на които няма да им пука, които няма да направят това разграничение.“

Задачата за създаване на образа на Ханкс с помощта на изкуствен интелект би могла да бъде улеснена. Неговият образ и движения са записани за използване във филма „Полярен експрес“ от 2004 г., споделя той.

„Това винаги се е криело в нас. Първият път, когато направихме филм, в който огромна част от собствените ни данни бяха заключени в компютър беше с „Полярен експрес“. Предвиждахме, че това ще се случи, виждахме, че ще има тази възможност. Сега това само се е увеличило милиардно оттогава и е навсякъде.“, казва Том Ханкс

Актуално

Избрано за вас