Двойно повече артисти ще могат да спечелят награда БРИТ

Фото кредит: Getty Images

Двойно повече артисти ще могат да спечелят награда БРИТ

Фото кредит: Getty Images
Сподели

Британските награди за поп музика БРИТ удвоиха броя на номинираните за полово неутрални категории, съобщиха организаторите.

Решението идва след масираното обществено недоволство заради

изцяло мъжкия списък на претендентите

за „най-добър изпълнител“ на тазгодишните награди.

За „изпълнител на годината“ и „международен изпълнител на годината“ ще бъдат номинирани 10 кандидати, считано от догодина. До момента те бяха 5, припомня БТА.

Промяната е резултат от „обширни консултации“ след наградите за 2023 г.. Тя има за цел да „подобри представителството и включването“. Това съобщават организаторите на наградите от Британската фонографска индустрия (BPI).

Наградите БРИТ

ще добавят и R&B към списъка

с жанрови категории. Той вече включва алтернативен/рок, денс, поп и хип хоп/грайм/рап. Право на участие в жанра R&B ще имат кандидати с изяви от 24 месеца.  Обичайно срокът беше 12 месеца, но е удължен, за да се включи по-голям брой изпълнители в тази категория.

БРИТ се ангажират да направят шоуто максимално включващо и представително. Промените в тазгодишното издание са част от продължаващия процес на еволюция и ние ще продължим да преразглеждаме, да се вслушваме и да се учим“, обеща главният изпълнителен директор на БРИТ Джо Туист в изявление.

Организаторите въведоха неутрални по отношение на пола награди за местни и международни изпълнители през 2022 г., като се лишиха от женските и мъжките категории.

Въпреки това, тазгодишният изцяло мъжки списък на номинираните за изпълнител на годината предизвика раздразнение в бранша. В крайна сметка отличието в категорията печели Хари Стайлс.

Връчването на трофеите за 2024 г. ще се проведе на 2 март в лондонската O2 Арена.

Фото кредит: Getty Images

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас