Тазгодишните награди „Грами“ ще счупят рекорди

Фото кредит: Michael Tran/FilmMagic/Steve Granitz/WireImage/Kevin Mazur/Getty Images

Тазгодишните награди „Грами“ ще счупят рекорди

Фото кредит: Michael Tran/FilmMagic/Steve Granitz/WireImage/Kevin Mazur/Getty Images
Сподели

Няколко изпълнители влизат в историята на наградите „Грами“. Сред тях са Тейлър Суифт, Били Айлиш, Майли Сайръс, Оливия Родриго.

Певицата SZA

води по брой номинации с общо 9,

съобщиха световните агенции. Плътно зад нея е Виктория Моне с номинации в 7 категории. Фийби Бриджърс също е номинирана в 7 като една от тях е за дуетно изпълнение със SZA. Шест номинации има Оливия Родриго, включително за запис на годината и песен на годината. По шест имат и кънтри звездата Бранди Кларк и певиците Били Айлиш, Майли Сайръс, Тейлър Суифт, както и продуцентът Джак Антоноф.

С хита си „Anti-Hero“ Тейлър Суифт стана

първият автор на песни в историята на наградите „Грами“

със седем номинации за песен на годината. Досега тя беше наравно с Пол Маккартни и Лайънъл Ричи – с шест. С „Midnights“ тя се изравнява с Барбара Стрейзанд по най-много номинации (6) за жена в категорията за албум на годината. Ако Суифт спечели, тя ще стане най-награждаваната в тази категория. Тя ще надмине Франк Синатра, Пол Саймън и Стиви Уондър.

Друго явление през тази година е филмът „Барби“. Два хита от него са номинирани за песен на годината. Това са „What Was I Made For?“ на Били Айлиш и „Dance the Night“ на Дуа Липа.

Саундтракът на „Барби“ е едва третият в историята на наградите „Грами“ с две номинации за песен на годината – след „Цар Лъв“ през 1994 г. и „Роди се звезда“ (през 2018 и 2019 г.). Освен това, четири от петте номинации за песен, написана за визуална медия, са от „Барби“. Единствената друга е за „Lift Me Up“ на Риана от „Черната пантера: Уаканда завинаги“. „Барби“ има

общо 11 номинации,

пише АФП.

Виктория Моне получи седем номинации за наградите „Грами“. R&B певицата и автор на песни и преди е получавала номинации за наградите на Националната звукозаписна академии, но в други категории. Моне беше номинирана като продуцент за албум на годината на наградите „Грами“ през 2020 г. за работата си по „Thank U, Next“ на Ариана Гранде.

Този път е единствената водеща, номинирана и за най-добър нов изпълнител. Моне също така получи номинации за запис на годината и най-добра RNB песен („On My Mama“), най-добро RNB изпълнение и най-добро традиционно RNB изпълнение.

Нейният „Jaguar ll“ е с номинации за най-добър R&B албум и най-добро озвучаване на некласически албум, пише БТА.

С хита си

„Flowers“, който се съревновава за запис на годината,

Майли Сайръс и баща й Били Рей Сайръс стават едва третите баща и дете, които са номинирани в тази категория. Другите са Франк и Нанси Синатра и Нат Кинг Коул и Натали Коул.

С баладата „What Was I Made For?“ Били Айлиш е първата в историята на наградите „Грами“ с четири номинации преди да навърши 22 години. Тя спечели наградата с „Bad Guy“ (2019) и „Everything I Wanted“ (2020).

Оливия Родриго e първият изпълнител след Айлиш с номинации във всяка от големите три категории – албум, песен и запис на годината.

Джак Антоноф има по две номинации за албум на годината като съпродуцент на албумите на Суифт и Дел Рей и за песен на годината за съавторството на песни на същите изпълнителки. 

Фото кредит: Michael Tran/FilmMagic/Steve Granitz/WireImage/Kevin Mazur/Getty Images

Актуално

Избрано за вас