„Топлоцентрала“ празнува рожден ден с бляскави спектакли

Фото кредит: Дориян Тодоров

„Топлоцентрала“ празнува рожден ден с бляскави спектакли

Фото кредит: Дориян Тодоров
Сподели

През ноември арт сърцето на София – Регионалният център за съвременни изкуства “Топлоцентрала” (РЦСИ), празнува своя втори рожден ден със силен български афиш, премиери и международни спектакли, които ще видим за първи път у нас. Програмата на центъра поставя акцент и върху

изложби, музикални събития, гостуващи фестивали

и социални дискусии, които предлагат въздействащи срещи и ново преживяване за публиката в полето на съвременните изкуства.

През ноември сцените на РЦСИ “Топлоцентрала” отварят врати за български спектакли, превърнали се във фаворити на публиката, и за български и международни премиери от своята есенна програма.

За да отбележи първите си две години на приобщаващо пространство за независимо изкуство и градска култура,

арт сърцето на София

ще представи специална селекция от танцови и театрални продукции, експериментални намеси във визуалните изкуства, социални дискусии, форуми и гостуващи фестивали.

Български спектакли на сцените в РЦСИ “Топлоцентрала” през ноември 2023 г. са дело на Марий Росен, Крис Шарков, Гергана Димитрова, Силвия Чернева, Здрава Каменова, Елена Димитрова, Касиел Ноа Ашер и други.

Фото кредит: РЦСИ „Топлоцентрала“

Българо-немският театрален спектакъл и ко-продукция с “Топлоцентрала”37 клечки кибрит“, от Здрава Каменова и Гергана Димитрова се завръща на сцената. Творческият тандем Каменова-Димитрова в действие ще можем да гледаме и в “Машините са кучки“. На 28 и 29 ноември Гергана Димитрова показва своята ко-продукция с One Dance Week и “Топлоцентрала” – “Мъртви души“.

В началото на ноември центърът ни пренася в древен персийски епос с “Шахнаме: Сказание за зал“,

отличено с награди “Аскеер” 2022

и “Икар“ 2022 за авторска музика. В края на ноември ще гледаме и “Бартълби“ на Марий Росен по Хърман Мелвил – изключителният моноспектакъл с участието на Александър Митрев. 

“Непоносимо дълги прегръдки“ на Иван Вирипаев под режисурата на Крис Шарков ще бъде игран на 3 и 4 ноември. На 12 ноември отново сядаме под „Критична маса” на Силвия Чернева, а на 14 ноември в Зала 1 и Зала 2 на “Топлоцентрала” се играят „Пласт-стония” на Storycatchers и моноспектакълът „Сеч. Една възбуда” .

„Непоносимо дълги прегръдки“/ Фото кредит: Юлиан Рачков

На 2 ноември от Зала 2 влизаме в суровата действителност на Централния Софийски затвор с истинските истории на лишени от свобода в документалния театър на Vox Populi „Паяци”, който също се играе успешно в “Топлоцентрала” за пореден сезон.

На 17 ноември премиерно гледаме и последния спектакъл на Vox Populi – „Медена луна”. В същия ден ще бъде показан премиерно и

най-новият импровизационен формат от ХаХаХа ИмПро театър – “ОнтарбоаН“,

с който ще преживеем дните от седмицата в обратен ред. Премиера на 22 ноември ще има и втората част от трилогията на Emergency Theater – „Празна е стаята на удоволствието“. Тя е продължение на “Сцени на разсъмване“ от Юлияна Сайска, Елена Димитрова и Цвета Софрониева.

Премиерата на театралния пърформанс “Юдит Клайн“от Клара Армандова и Георги Новаков пък ще бъде на 16 ноември.

На 5 ноември в “Топлоцентрала” ще се играе танцовият спектакъл “Връзки“ на Неделя Ганчева, а на 23 ноември – Пастет“ по идея и хореография на Яница Атанасова с номинация за “Икар” 2023. На 28 ноември публиката ще се наслади на  “Dance, baby,Dance’’ по хореография на Жана Пенчева.

Международната програма на “Топлоцентрала” през ноември ще продължи да провокира публиката с

нови преживявания за всички сетива,

създадени с инструментите на съвременното изкуство.

През ноември ще продължи и изложбата със скулптурни обекти и инсталации “Заслон” на австрийския художник Лийзъл Раф. Галерия „Топлоцентрала-Куб” ще бъде преобразена от нея за първата ѝ самостоятелна изложба у нас.

Пълната програма на РЦСИ „Топлоцентрала“, както и повече информация за конкретните събития може да намерите на уебсайта, както и във  Facebook.

Актуално

Избрано за вас