„София филм фест“ отвори вратите към света на киното

Снимка: София филм фест

„София филм фест“ отвори вратите към света на киното

Снимка: София филм фест
Сподели

За 28-и път София чества специален празник. „Защото е празник всеки път, когато откриваме „София филм фест, както каза директорът на фестивала Стефан Китанов.

Зала 1 на НДК шуми от хора. Още с влизането във фоайето виждаш мястото за снимки – не червен, но пък зелен килим, който придава на събитието допълнителна празничност. 

Бандата Kottarashky & The Rain Dogs свирят на живо, подсказвайки, че откриването започва. Докато посетителите все още се настаняват, аз наблюдавам пристигащите. Изумително е как подобен фестивал събира толкова различни хора – от небрежно облечени тийнейджъри до костюмирани възрастни дами и господа. Всички те споделят една обща черта -любовта към киното.

Снимка: Стефан С. Марков

„Тази година е година на отворените врати“, каза директорът на „София филм фест“. Той допълни, че след като пандемията и толкова много други теми ни разделиха и продължават да го правят, е време да се съберем и

да отворим вратите си към света.

Именно това е и темата на тазгодишното издание на международния фестивал.В рамките на „София филм фест“ всички киномани ще могат да се докоснат до около

160 филма от 54 държави и 6 континента.

Международните гости, които ще бъдат над 300, също са важна част от програмата. Някои от тях вече се срещнаха с българската публика. 

На церемонията по откриването беше връчена специална награда на Джесика Удуърт, чиито филми участват във фестивалната програма. Докато произнасяше речта си при приемането на наградата, ми направи впечатление колко крехът и спокоен глас има.

Снимка: „София филм фест“

Виждам я отново на следващия ден, на прожекция на последния ѝ филм „Лука“, който е с участието на Джералдин Чаплин. Направи ми впечатление колко впечатляваща е както като личност, така и като режисьор.

Цитирайки Чарли Чаплин, Джесика каза: „Сега повече от всякога се нуждаем от човечност. Нуждаем се повече от доброта и нежност, отколкото от интелигентност. Без тези качества животът ще бъде жесток и всичко ще бъде загубено“.

Речи по време на церемонията произнесоха и други официални лица. А награди бяха връчени на германския режисьор Маргарете фон Трота и на българския художник и сценограф Георги Тодоров – Жози, който благодари на всички хора, с които е работил.

Снимка: „София филм фест“

„Киното не е тук само за да накара хората да мечтаят,

то е тук за да ни променя и да ни кара да мислим.

Киното трябва да ви накара да забравите, че стоите тук в залата“, каза министърът на културата Кръстю Кръстев.

Така след официалното откриване за час и половина забравихме, че сме в залата. Пренесохме се в далечния силистренски край, където на брега на Дунав е сниман филмът „Клопка“, който откри фестивала тази година. Това е вторият игрален филм на режисьора Надежда Костова.

Снимка: „Клопка“

Не знаех какво да очаквам от продукцията. Макар да ми отнем малко време, прозрях красиво разказаната човешка история, която адресира не един актуален проблем. Главната роля във филма се изпълнява от Александър Трифонов. Той, както и целият екип на филма присъстваха на премиерата – та дори кучето, което на екрана видяхме като добрия четириног приятел на героя на Трифонов.

Текат финалните надписи, залата светва, екипът излиза, а аз

чувам някой на задния ред да подсмърча –

безспорно докоснат от посланието на „Клопка“.

Снимка: „София филм фест“

„Това не е само филм, има истински проблеми и ние заедно трябва да направим нещо за това… Много е простичко това, което филмът иска да каже. Благодаря ви, че сте тук, че ни гледате и ни подкрепяте“, каза пред публиката Александър Трифонов.

Българското и международното кино наистина има нужда да бъде подкрепяно повече. А „София филм фест“ е един чудесен начин да го направите. Фестивалът продължава до 31 март. Програмата му може да намерите ТУК.

Актуално

Избрано за вас