Чантите Birkin по-скъпи от златото, двама от 10 души ги пазят като инвестиция

Снимка: sothebys.com

Чантите Birkin по-скъпи от златото, двама от 10 души ги пазят като инвестиция

Снимка: sothebys.com
Сподели

Чантите Birkin на Hermès са един от най-желаните продукти на пазара. Причината обаче ще ви изненада. Според експерт по луксозни стоки стойността ѝ може да се  удвои само за пет години.

Джеймс Файерщайн, основател на платформата за препродажба на луксозни стоки, разказва пред Fortune за модела Black Togo 30 Birkin. Цените му варират в широки граници в платформите за препродажба в зависимост от състоянието на чантата, вида на металите на обкова и годината на закупуването ѝ от Hermès. Тя

може да струва от 30 500 долара в Sotheby’s до 10 925 долара

в The RealReal или около 8000 долара в eBay.

Снимка: madisonavenuecouture.com

По-често обаче е

необходимо десетилетие, за да може цената на Birkin да скочи

два пъти.

„Познавам няколко случая, в които хора са удвоили парите си въз основа на това, че са я купили преди 10 години. Днес я препродават в безупречно състояние„, казва Файерщайн.

„Стойността на препродажбата на чантите Birkin и Kelly

през последните 10 години надминава тази на златото“,

допълва той.

Доклад на Credit Suisse и Deloitte разкрива, че само през 2020 г., когато пазарът на луксозни стоки беше спрял по време на COVID, чантите Birkin отбелязаха впечатляваща възвръщаемост от 38%.

В резултат на това Файерщайн изчислява, че

25% от купувачите на Birkin държат чантата на склад

като инвестиция. Останалите 75% действително я използват, пише New York Post.

Снимка: sothebys.com

Повечето купувачи се обръщат към пазара на чанти втора употреба, за да се сдобият с Birkin. Това се налага, тъй като купуването на луксозното произведение на изкуството директно от Hermès може да бъде времеемък процес, който не гарантира, че клиентите ще получат желаното.

Hermès позволява на магазини и бутици по целия свят да закупуват определен брой чанти Birkin на сезон. Цветът и размерът им рядко са известни предварително, поясняват от Sotheby’s. В резултат на това те най-често се продават на значително по-висока цена.

Стойността на моделите понякога се свежда и до това дали има дефицит на пазара.  В Sotheby’s например е продадена инкрустирана с диаманти Himalaya Birkin 30 за 450 000 долара. По-обикновените кожени модели обикновено се търгуват за 25 000-30 000 долара.

Снимка: sothebys.com

Компанията често е обвинявана, че не продуктите ѝ не са достатъчно достъпни за обикновения потребител.

Двама души дори са завели дело срещу френската модна къща. Обвиняват я, че използва „нелоялни бизнес практики“, включително

изискване клиентите да купуват други „допълнителни продукти“ –

като „обувки, шалове, колани, бижута и стоки за дома“ – преди да получат възможност да закупят желаната чанта.

В иска се твърди, че за да могат да закупят Birkin, клиентите трябва да са натрупали „достатъчна история на покупките“ с луксозната марка.

След като това бъде постигнато, на „клиентите, които се считат за достойни“, се предлага Birkin – за която се твърди, че не е изложена на публично място, а по-скоро в частна стая, гласят още съдебните документи.

Актуално

Избрано за вас