Хуманоидни роботи ще попълват празни работни места

Снимка: Pixabay

Хуманоидни роботи ще попълват празни работни места

Снимка: Pixabay
Сподели

Инвестиция от 675 млн. долара ще помогне на американския стартъп Figure да разработи идеята си за хуманоидни роботи, които да бъдат използвани в сфери, където има недостиг на работна ръка.

Средствата са набрани от компании като Nvdia и Microsoft, както и от основателя на Amazon Джеф Безос. Те ще бъдат използвани включително за създаването на модели за изкуствен интелект (AI), казват от дружеството.

Стартъпът вече има подписано споразумение с OpenAI – aмериканската компания, която стои зад езиковия модел, базиран на изкуствен интелект – ChatGPT.

„Винаги сме планирали да се върнем към роботиката и с Figure виждаме възможност да

изследваме какво могат да постигнат хуманоидните роботи,

благодарение на модели за изкуствен интелект“ казва вицепрезидентът на OpenAI Питър Уелиндър.

По информация на Bloomberg Джеф Безос е инвестирал 100 млн. долара в стартъпа, Microsoft – 95 млн. лв., а Nvidia и свързан с Amazon фонд – по 50 млн. долара. Taка

капиталът на Figure вече достига 2.6 млрд. долара.

Освен това – от Microsoft ще осигурят на Figure достъп до инфраструктурата и услугите на облачната си платформа Аzure, пише „Булевард България“.

Производителят на компютърни чипове Nvidia се включва в проекта след инвестиции в общо 35 стартъпи за изкуствен интелект през 2023 г. По данни на специализираното дружество PitchBook миналата година в САЩ са

инвестирани над 170 млрд. долара

в стартиращи компании.

В началото на 2024 г. Figure сключи сделка с BMW Manufacturing Компанията ще използва хуманоидните роботи във фабриката на производителя на автомобили в САЩ.

В момента там работят 11 хиляди души. Роботите ще бъдат обучени да изпълняват конкретни задачи както в производството, така и в складовете на фабриката. Софтуерът им се базира на AI и дава възможност да бъдат използвани за специфични дейности, но все още не и в реална работна среда.

Актуално

Избрано за вас