Похитената от нацисти „Мадоната с Младенеца“ се завръща в Полша

Похитената от нацисти „Мадоната с Младенеца“ се завръща в Полша

Сподели

Ценна италианска картина от 16-и век, конфискувана от нацисти през Втората световна война и открита в Япония, се завърна в Полша.

„Мадоната с Младенеца“, приписвана на Алесандро Турки, е най-новото от около 600 похитени художествени произведения,

които Полша успешно си възстановява. Повече от 66 000 така наречени военни загуби остават в неизвестност.

Бароковата картина е била в списъка на нацистите с 521 от най-ценните произведения на изкуството сред десетките хиляди творби, които са плячкосали, когато окупирали Полша от 1939 г. до 1945 г. Тя е идентифицирана от експерти на Министерството на културата на Полша по време на търг в Токио миналата година.

Тя идва от колекция на полския аристократ от 18-и век Станислав Костка-Потоцки

През 1823 г. картината е включена сред произведения на изкуството, принадлежащи на друг полски аристократ, Хенрик Любомирски, в град Пшеворск. Тя е конфискувана през войната и е продадена на търг в Ню Йорк в края на 90-те години на миналия век.

Полша от десетилетия се стреми да си върне произведения на изкуството, плячкосани по време на войната от нацистите и съветските войски, пише БТА, цитирайки Асошиейтед прес.

Тази новина напомня на филма „Пазители на наследството“, копродукцията от 2014 г, режисирана и продуцирана от Джордж Клуни. В нея самият Клуни, заедно с Мат Деймън, Бил Мъри, Джон Гудман и Кейт Бланшет участват в мащабна акция за опазване на културното наследство и архивите, застрашени от унищожаване по време на Втората световна война.

Източници

Четете още:

Български антимафиоти намериха картина на Джаксън Полък за милиони

Технологично откритие разпозна изгубена картина на Рафаело

Музеят д’Орсе придобива картина за € 43 милиона

Отвориха музей, посветен на българската Джоконда

Актуално

Избрано за вас