Избират отново книга на годината след скандала с романа „Вулкан“

Снимка: bnt.bg

Избират отново книга на годината след скандала с романа „Вулкан“

Снимка: bnt.bg
Сподели

Национален дарителски фонд „13 века България“ ще избере нова книга на годината. Това се случва седмици, след като авторката на романаВулкан“ Елена Алексиева отказа наградата. Причината е, че

нейният редактор Борис Минков е бил член на журито,

което е в нарушение на устава на фондацията. На 27-ми май управителният съвет „разгледа цялостно конкурса и констатира, че той е проведен организационно в съответствие с действащия статут на наградата. Установи се че един от членовете на журито,

въпреки подписаната декларация за конфликт на интереси,

не е оттеглил присъствието си от състава на журито. С оглед защита престижността на наградата и името на Фонда, както и предотвратяването на подобни казуси в бъдеще, УС обсъди и прие насоки за промени в Статута на наградата, които ще влязат в сила от 2025″, съобщават от Фонда.

Снимка: bnt.bg

Управителният съвет на фонда анулира процедурата на конкурса и реши той

да се проведе повторно в края на тази година,

но този път в журито няма да участва Борис Минков. Неговото място ще заеме друг експерт,  който ще бъде определен скоро.

Членовете на журито няма да получават хонорар за участието си в предходните заседания, предвид споделената отговорност, която всеки от тях носи за възникналата ситуация. Те ще проведат нова среща, където ще разгледат кандидатурите повторно.

„На изпълнителния директор на НДФ „13 века България“ е възложено да предприеме действия, свързани с извършване на промени в статута на наградата, които ще се внесат за обсъждане и одобрение от Управителния съвет“, пише в изявление. Те включват

мерки за предварителен контрол относно административна допустимост;

промяна на начина на обявяване състава на журито, чиито заседания ще бъдат достъпни онлайн в реално време.

Фондът подчертава, че наличието на конфликт на интереси в действията на едно и също лице се състои в едновременното наличие на частен и публичен интерес, в процеса на реализация на обществено значима изборна дейност, каквато е журирането.

Снимка: fund13veka.bg

От „13 века България“  заявяват, че и занапред ще защитават доброто име на организацията, както и престижа на конкурса за Националната литературна награда за български роман на годината, „който през десетилетията изгради заслужен авторитет“, допълват от НДФ.

Актуално

Избрано за вас