RADAR фестивал събира музиканти и визуални артисти от 4 държави в София

RADAR фестивал събира музиканти и визуални артисти от 4 държави в София

Сподели

RADAR Festival Beyond Music ще представи своето първо сателитно издание на 25 и 26 март в Sofia Live Club. На сцената ще излязат музиканти и визуални артисти от 4 държави.

Създаден през 2013 г. във Варна,

форумът продължава вече 10 години да улавя пресечните точки

между различните музикални жанрове и тенденции, както и между музиката и различни форми на изкуство – театър, танц, поезия, визуални изкуства, нови технологии.

На сцената на клуба в подлеза на НДК  11 музиканти и визуални артисти от България, Великобритания, Германия и Франция ще представят общо шест концерта.

фотокредит: Studio Otaika
Софийското издание на фестивала започва с Йенс Дюпе – барабани, пиано и електроника

Артистът е добре познат на варненската публика, а в София се завръща със своя нов проект „EGO-D“. Творческото усещане на барабаниста Йенс Дюпе композира и създава звукови пейзажи на живо и едновременно на барабани, пиано и синтезатор. Йенс е определян като “един от най-иновативните представители на импровизираната музика в Германия” според Jazzzeitung. Той непрекъснато създава нови проекти и мултидисциплинарни артистични срещи. През 2019 г. получава наградата WDR Jazz Prize. През 2018 г. албумът му “Dancing Beauty” е номиниран за ECHO (най-добър национален перкусионист).

Димитър Бодуров – пиано и електроника • Иван Шопов – електроника

В 21:30 часа започва Transcendence или Пренасяне – следващата глава от съвместните музикални изследвания на електронния продуцент Иван Шопов и джаз пианиста и композитор Димитър Бодуров. Вторият албум на дуото излиза през март и съдържа шест дълги и дълбоко потапящи композиции, които ни пренасят в непознато пространство на джазови импровизации, неокласически минимализъм и даун-темпо електроника.

Специално за албума, Венелина и Андрей Катански от студио micronavt

създават видеа заснети под микроскоп,

които представляват импровизации с химични вещества за кристализация и техники за модификация на светлината. Резултатът е неземни картини, които резонират с емоцията и динамиката на музиката и допълват това аудио-визуално преживяване.

Стефан Христов a.k.a. Mr. Smiff – звук • Анна Бачева – визуализации в реално време

Последното участие в първата фестивална вечер е за CHROMATIC COÏNCIDENCES. Това е последният проект на Студио Отайка, които потапят  публиката в необикновено творение. Въз основа на зависимостите образ-звук, музикални аналогии и визуални съвпадения, те изграждат полупредвидима вселена, в която интензивно живее разширеното въображение на цифровото. Потъвайки в случайността, артистите се стремят да управляват внезапно появяващото се и да намерят в него завладяващи форми, модели и композиции. Всяко представление е уникално и ни позволява да открием изкуството им в непрекъсната еволюция.

Втората фестивална вечер започва с MULTIVERSE. Иво Нийм – пиано • Джим Харт – барабани

В последните 15 години двамата музиканти, Иво Нийм и Джим Харт са изградили впечатляващи имена и репутация на едни от най-изобретателните и иновативни инструменталисти на  своето поколение в Европа. Проектът Multiverse, издаден от прогресивния английски джаз лейбъл Edition Records, документира това сътрудничество, постигнато с голям стил, яркост и динамика. Продуциран от Мат Калвърт, музиката съчетава богат свят на джаз, груув и електроника с привличащи вниманието и смели електронни текстури. Първоначално създадено като акустично дуо, което се фокусира върху плавното взаимодействие между инструментите (пиано и саксофон за Иво и вибрации и барабани за Джим), от самото начало вдъхновението им нямаше граници.

Katya Muha – вокали • Raya Baya – тромпет и електроника

Desperate Daughters са алтернативно електронно дуо, създадено през 2019 г. от певицата Katya Muha и тромпетистката и продуцент Raya Baya. Катя е участвала в даркуейв проекти, като паралелно се занимава с класическа музика. Рая има богат опит в разнообразни стилове и формации – от етно през джаз до електронни проекти. Групата работи дистанционно между София и Амстердам. През 2021 г. Desperate Daughters са сред победителите в конкурса Music Elevator за нови български групи. Имат шест издадени сингъла, а скоро ще излезе дебютният им албум Analogue Girls. Desperate Daughters черпят вдъхновение от разнообразни жанрове като джаз, водевил и електронна музика.

Kliment Dichev – електроника • Филип Якобсон – Zurdoid – визуализации в реално време

Климент Дичев е повече от десетилетие на сцената, представяйки различни електронни жанрове: прогресив, пситранс, техно, ембиънт, idm, дръменбейс. Основният му проект е представен ексклузивно отZenon records – уникална смесица от техно и прогресив в дълбока атмосферна рамка, подчертана със солидни груувъри. Той е разтърсил дансинга на почти всеки голям транс фестивал, на всичките шест континента.

Филип Якобсон – Zurdoidе базиран в София, интердисциплинарен артист от Швеция, експериментиращ в сферата на скулптурата, дърводелството и генеративното изкуство. Неговите творби са вдъхновени главно от органичните текстури, хаосът и математическите форми в природата и всичко заобикалящо ни.
Билети могат да бъдат купени онлайн през официалния сайт на фестивала. Гостите на сателитното издание на RADAR 10 ще имат възможност да избират между еднодневни билети и билети за целия фестивал.

Актуално