Кои са хитовите песни с погрешно разтълкувани значения?

Снимка: Pixabay

Кои са хитовите песни с погрешно разтълкувани значения?

Снимка: Pixabay
Сподели

В историята на музикалната индустрия има някои мелодии, които са едновременно предвидими и многозначителни. Често, след като преминем отвъд заглавието, текстовете на някои песни се оказват отворени за интерпретация или направо объркващи. Първоначалните намерения, изложени от изпълнителите, които са ги създали, често се оказват съвсем различни от това, което сме предполагали.

Ето един поглед към няколко любими за нас песни от 90-те години и днес, чието значение може би за вас е едно, или е било изкривено, но в крайна сметка истината е съвсем различна. След тази статия, никога повече няма да слушате любимите си песни по същия начин.

Bonnie Tyler – „Total Eclipse of the Heart“

„Total Eclipse of the Heart“ е една вечна балада от творчеството на Джим Стайнман, често сътрудничещ с Мийт Лоуф. Видеоклипът към песента на Бони Тайлър „Total Eclipse Of The Heart“ надхвърля един милиард гледания в YouTube през 2023. Така се превръща в един от малкото видеоклипове от своята епоха, достигнали тази забележителна цифра. В интервю за People той описва парчето като „подобна на Вагнерова атака от звуци и емоции“, а Джим Бевилия от American Songwriter я нарича „раздираща дрехите, биеща по гърдите, емоционално изтощителна балада“. Всъщност, за много хора това остава тайна, но това е и

вампирска любовна песен.

Когато през 2002 г. Стайнман включва „Total Eclipse“ в своя бродуейски мюзикъл „Танцът на вампирите“, той споделя за песента пред Playbill: „Оригиналното ѝ заглавие беше „Влюбени вампири“, защото в периода, в който се роди, работех по мюзикъла „Носферату“. Това е една велика вампирска история. Ако някой се вслуша по-дълбоко в текста, става дума за

силата и за мястото на любовта в мрака“.
Maroon 5 – „Songs About Jane“

На пръв поглед, сингълът от дебютния албум на Maroon 5 -„Songs About Jane“ изглежда като поредната песен за Джейн – името на приятелка, с която вокалистът Адам Ливайн имал трудна връзка. Въпреки че водещият сингъл на албума звучи като обвинение към бившата му, за която Ливайн твърди, че е негова муза, „Harder to Breathe“ всъщност е породена от друг вид задушаваща връзка. Песента служи като

горчиво обвинение за натиска на музикалната индустрия.

„Тази песен идва единствено от желанието да хвърля нещо по някого“, казва Ливайн в интервю за MTV през 2002 г. „Беше 11-ият час, а лейбълът искаше още песни. Това беше последният шанс. Бях просто ядосан. Исках да направя запис, а лейбълът оказваше голям натиск, но се радвам, че го направиха“.

Фил Колинс – „In the Air Tonight“

Първият солов сингъл на Фил Колинс – „In the Air Tonight“ не е написан за сблъсъка на певеца с човек, който отказал да спаси давещ се плувец.

Вместо това песента е просто напрегнат, интроспективен поглед към развода на Колинс с първата му съпруга. Той признава, че е сглобил текста набързо по време на студийна звукозаписна сесия и се смее на слуховете, които се въртят около произхода на песента. Той признава пред BBC, че не знае за какво всъщност става дума в нея, като казва: „Още по-комично е, когато чуя тези истории, които започнаха преди много години, особено в Америка, как някой идва при мен и ми казва: „Наистина ли си видял как някой се дави?“ Отговорих: „Не“… Това е една песен от многото песни, за която наистина не знам за какво става дума…“

The Weekend – „Blinding Lights“

 

Когато канадският изпълнител пусна четвъртия си студиен албум по-рано тази година, той беше анонсиран от хитовия сингъл „Blinding Lights“, който беше пуснат през ноември 2019 г. Песента, която има усещане за 80-те години на миналия век, беше обявена от Billboard и Consequence of Sound, за най-добрата песен на 2020, и достигна връх №1 в 34 държави.  The Weekеnd пее: „Заслепен съм от светлините / Не, не мога да заспя, докато не усетя докосването ти“. Смята се, че песента е вдъхновена от връзката на певеца с модела Бела Хадид. Изпълнителят обаче сподели, че зад запомнящата се мелодия се крие допълнителен, по-мрачен смисъл.

„Blinding Lights“ е за това как искаш да видиш някого през нощта, а си опиянен, караш към този човек и просто си заслепен от уличните лампи. Нищо не може да ви спре да се опитате да отидете да го видите, защото сe чувствате ужасно самотни“, каза Abel Tesfaye пред Esquire в ексклузивен материал. „Моята цел никога не е била да популяризирам шофирането в нетрезво състояние, но точно това е тъмният подтекст на песента“.

Sia – Chandelier

Когато през 2014 г. Sia пусна песента си „Chandelier“, тя беше широко интерпретирана като парти песен. Но изпълнителката искаше да бъде точно обратното. Всъщност тя пише песента за миналите си борби със зависимости и алкохолизъм, с които се справя, след като приятелят ѝ е фатално блъснат от такси през 1997 г. Опитвайки се да забрави случилото се, Сия посяга към наркотиците и алкохола. „Ето защо „Chandelier“ беше интересна за мен“, казва Сия пред NPR през 2014 г. „Написах песента, защото в поп музиката има толкова много хитовe посветени на парти момичета. И си помислих, че би било интересно да направя различен поглед към това.“

Jonas Brothers – „A Little Bit Longer

На върха на популярността си през 2008 г. Jonas Brothers издават песен, наречена „A Little Bit Longer“, която на пръв поглед звучи като типична песен за раздяла. Но Ник Джонас разкрива пред MTV, че песента всъщност е за неговата борба с диабет тип 1. „Имах ден, в който захарта ми беше извън нормите, и седнах на пианото и я написах за 20 минути. Това беше, защото имах това силно вдъхновение“, споделя той пред MTV малко след излизането на песента.

„A Little Bit Longer“ се радва на огромен успех. Той дебютира на първо място в класацията Billboard 200 и става първият #1 албум на Jonas Brothers. Албумът е сертифициран като платинен от Асоциацията на звукозаписната индустрия на Америка (RIAA). Групата получа и номинация за най-добър нов изпълнител на наградите „Грами“ през 2009 г.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас