Премиера на „Страст под брястовете“ на нобеловия лауреат Юджийн О’Нийл

Снимка: Драматичен театър Търговище

Премиера на „Страст под брястовете“ на нобеловия лауреат Юджийн О’Нийл

Снимка: Драматичен театър Търговище
Сподели

„Страст под брястовете“ е най-новото заглавие в афиша на Драматичния театър в Търговище. Спектакълът е по едноименната пиеса на американския нобелов лауреат за литература Юджийн О’Нийл. За първи път зрителите ще могат да се насладят на представлението на премиерата тази вечер – 20 май.

Снимка: Драматичен театър Търговище

Сюжетът на пиесата „Страст под брястовете“ се фокусира върху семейството на силно религиозния и деспотичен фермер Ефрем Кебът. Останал на два пъти вдовец, той запълва живота си и този на тримата си синове с непосилен труд. А напрежението относно полагаемото след време наследство

копае невидими пропасти между членовете на семейството.

Новината за внезапната женитба на възрастния фермер с много по-младата от него и нуждаеща се от дом Абби изгонва по-големите синове на Запад и оставя най-малкия син Ибън единствен да води битката за законното му право върху земята. Трагически страсти се отключват, когато воюващите помежду си Ибън и Абби откриват, че

в ожесточението към другия се крият потискани желания.

Спектакълът на режисьора Денислав Янев разглежда земята като територия, даваща самоличност на притежателя си и като обект, сблъскващ радикални и непримирими възгледи за „изконното право“ върху него.

Снимка: Драматичен театър Търговище

Сценограф и костюмограф е дебютиращият Светослав Митов, който изгражда визията като

комбинация от суров минимализъм и комиксови елементи.

Препратките към популярни уестърн мотиви в декора и костюмите превръща сцената в игрова площадка, в която всичко е възможно.

Доайенът на театъра Любомир Фърков, познат на публиката със силните си сатирични роли, поема предизвикателството да влезе в кожата на жестокия фермер Ефрем, а основните му партньори са младите театрални надежди Цветан Пейчев и Калина Миланова.

Снимка: Драматичен театър Търговище

Опитните актьори от трупата Атанас Махнев, Божидар Попчев и Маргарита Маркова продължават линията на експресивни, попарт персонажи, населяващи американското ранчо.

Хореографът Неделя Ганчева и композиторът Николай Владимиров, работещи отново в тандем с Денислав Янев, създават крайни и контрастни атмосфери в сценичното действие, което включва в себе си елементи на танцов театър и физическа комедия.

Снимка: Драматичен театър Търговище

Втората премиера на „Страст под брястовете“ е на 3 юни. Предстои гастрол и в театрите в Габрово, Ямбол и др. Билети за двете премиерни дати могат да бъдат купени онлайн тук.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас