Петзвездно летище в София: Mодерен Терминал 3 отваря врати до 2031 г.

Снимка: СОФ Кънект

Петзвездно летище в София: Mодерен Терминал 3 отваря врати до 2031 г.

Снимка: СОФ Кънект
Сподели

500 милиона лева ще инвестира СОФ Кънект за изграждането на модерния Терминал 3. Той ще превърне летище София в първото 5-звезден регионален аеропорт в Европа. Очаква се той да влезе в експлоатация през 2031 г.

Операторът се надява трансформацията да осигури на летище София престижната 5-звездна сертификация SkyTrax – първата за регионално летище в Европа. Тя предполага, че ще бъдат изпълнени следните условия:

Удобство и достъпност
  • Пътниците да имат достъп до всички изходи в рамките на пет минути от централната търговска зона.
Специализирано за всеки пътник:
  • Терминал 3 ще обслужва различни профили на пътниците, включително бизнес, туристи и пътуващи за посещения при роднини и приятели (VFR). Той също така ще предлага специализирани услуги като детски площадки, игрални зони и зони за домашни любимци.
Оптимизирани пътнически потоци:
  • Дизайнът на терминала ще бъде оптимизиран както за удобството на пътниците, така и с ефективност на авиокомпаниите. Той включва усъвършенствани пътнически ръкави за традиционните авиокомпании и ефективни процеси за нискотарифните превозвачи.

Очаква се Терминал 3 да получи разрешение за строеж през април 2026 г. и да бъде въведен в експлоатация през април 2031 г., предаде „Булевард България“.

Терминал 3 е проектиран да осигури най-високо ниво на комфорт и удобство с просторен дизайн, който включва високи тавани и отворени пространства и модерни архитектурни елементи с четири функционални нива:

  • Ниво -1: Предназначено за технически операции.
  • Ниво 0: Зони за пристигащи и получаване на багаж.
  • Ниво 1: Зони за заминаващи, проверка за сигурност, заведения за хранене и търговски площи с над 10 000 кв.м.
  • Ниво 2: Зони за връзка между полети и коридори за пристигащи от страни извън Шенген и ЕС.

Новият терминал ще предложи на пътниците допълнителни услуги. Сред тях са удобства за хора с намалена подвижност (PRM), семейно-ориентирани зони и пространства за пътници с домашни любимци. Освен това ще подобри услугите за бизнес пътници, туристи и VFR пътници.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас