7 дестинации, където да избягате от летните жеги

Снимка: Pixabay

7 дестинации, където да избягате от летните жеги

Снимка: Pixabay
Сподели

Лятото е настъпило в северното полукълбо, но не всеки обича да се излежава на плажа и да събира тен. Ако искате да избягате от горещините и да се насладите на освежаваща ваканция, ние сме се погрижили. Събрахме някои от любимите ни дестинации за тези, които предпочитат студа пред топлината. Закопчайте коланите и се потопете в този списък с места, където лятото означава прохладен вятър, а не жарко слънце.

Магични залези в Норвегия
Снимка: Getty Images

Със своите дълги дни, кратки нощи и слънце, което никога не залязва, Норвегия ще ви очарова през лятото. Този сезон е идеален за обиколка на страната и нейните величествени пейзажи. От разходки по алеите на Осло до откриване на субарктическите фиорди на Тромсо в цялото им великолепие – Норвегия има по нещо за всеки.

„Има нюанси на цветовете, които виждаме ясно само на север. Черешово червено, зелено на листата, синьо на пепелта – всички те тук са различни. През лятото светлината в полунощ или рано сутринта разкрива дълбочини, които никога не се виждат на юг“, пише шотландският  писател Джон Бърнсайд в своя арктически роман „Лято на удавяне“.

Държавата на огъня и леда
Снимка: Getty Images

През летните месеци в тази северна страна в Европа климатът е прохладен и умерен. Столицата Рейкявик е идеалното място, където можете да се възхищавате на съвременна архитектура и да опитате прясна риба, съчетана с една студена бира в ресторантите. След като разгледате добре града, се потопете в спиращите дъха пейзажи, като посетите „Златния кръг“. Това е маршрут, намиращ се в Югозападна Исландия, който ще ви даде възможност да видите отблизо трите най-големи забележителности на страната: водопада Гълфос, националния парк Тингветлир и гейзера Гейсир в долината Хаукадалур. Трите обекта се намират на около два часа път с кола от столицата Рейкявик.

Снимка: Getty Images

Ако пък е прекалено студено, потопете се в топлите термални води на „Синята лагуна“. Този удивителен термален извор гарантирано ще ви стопли и ще ви предостави възможност за прекрасни снимки.

На кафе в Аржентина
Снимка: Pixabay

Прохлада може и да не е първата дума, която ви идва наум, когато си помислите за Аржентина, но не забравяйте, че от другата страна на земното кълбо е зима. Ако мечтаете за температури, при които не можете да излезете без яке и шал, Аржентина е мястото за вас. Очарованието на елегантната столица Буенос Айрес ще ви остави без дъх. Популярен като „градът на кафенетата“, Буенос Айрес е дом на едно от най-красивите и емблематични кафенета – „Тортони“. Това заведение е сърцето на културния и интелектуалния живот от времето на Бел епок и по-късно е било посещавано от известни личности като Карлос Гардел, Алберт Айнщайн и Федерико Гарсия Лорка.

Снимка: Pixabay

Аржентина предлага и вълнуващи природни приключения. Можете да се разходите в планинското село Ел Чалтен, известен като „столицата на трекинга“ в страната. За тези, които обичат водните приключения, разходката с лодка по протока Бийгъл ще ви даде възможност да видите невероятни пейзажи и дивата природа на Патагония.

Rазходка в Швейцария
Снимка: Getty Images

В Швейцария може да е лято, но ако се изкачите достатъчно високо в планината, ще откриете прохладата на вечната зима. От Цюрих можете да се отправите на незабравимо пътешествие из Швейцарските Алпи, където заснежените върхове и ледени пещери ще ви потопят в магията на природата. А след дългия ден на свеж въздух, няма нищо по-добро от топло фондю, за да се стоплите и насладите на автентичния вкус на малката красива страна в Централна Европа.

Снимка: Getty Images
Ако разполагате с повече време, можете да се насладите на гледката от замъка Оберхофен. Този замък, разположен на брега на езерото Тун, предлага не само впечатляващи гледки към Алпите, но и възможността да разгледате добре запазените му интериори и красивите градини. Замъкът е истинско съкровище, което добавя допълнителна доза магия към вашето швейцарско приключение.
Да се изгубиш в Хайлендс
Снимка: Getty Images

Чудили ли сте се някога защо шотландските мъже носят вълнени килтове през цялата година? Причината е, че времето тук е сравнително хладно. Открийте очарователния град Единбург и модерните квартали на Глазгоу, а след това се отправете към красивите пейзажи на Хайлендс. Разходете се из красивата провинция, опитайте прочутото шотландско уиски и може би ще имате късмета да зърнете легендарното чудовище от езерото Лох Нес.

Oтвъд утъпканите пътища на Австралия
Снимка: Nathan Chilcott

Когато в северното полукълбо настъпва лятото, в Австралия зимата е в разгара си. Тасмания, австралийски остров, разположен между Тихия и Индийския океан, е идеалното място за бягство от летните жеги. Тази дестинация често се пренебрегва от туристите, но за тези с раници е истинско съкровище. Столицата Хобарт предлага множество кулинарни изкушения и ще зарадва любителите на историята. За автентично австралийско изживяване задължително трябва да изкачите планината Cradle Mountain.

Свежест в Канада
Снимка: Pixabay

През лятото Канада е истински рай за любителите на приключения. Представете си дълги слънчеви дни, свеж въздух и безброй възможности за градски изследвания и диви приключения. Жадни за култура? Потопете се в оживените улички на Торонто и Монреал, където всеки ъгъл крие изненади и нови открития. Искате дейности на открито? Канадските Скалисти планини ви канят да изследвате тяхната величествена природа. Гребете по спокойните езера на Банф, разхождайте се сред внушителните пейзажи на национален парк Джаспър или плавате по дивите брегове на най-западната провинция на Канада – Британска Колумбия.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас