Замъкът от „Граф Монте Кристо“ – най-новата туристическа атракция

Снимка: francebleu.fr

Замъкът от „Граф Монте Кристо“ – най-новата туристическа атракция

Снимка: francebleu.fr
Сподели

След премиерата на филма „Граф Монте Кристо“ в кината не само продажбите на книгата рязко се покачиха, но и едно от ключовите снимачни места – замъкът Château de l’Engarran в Лаверун, Еро – привлече безпрецедентен брой посетители. Тази величествена сграда от XVIII век, вписана в списъка на културните паметници, беше използвана за заснемането на сцени през октомври 2023 г.

Архитектурният стил на сградата и нейните елегантни градини във френски стил бяха внимателно подбрани, за да предадат изтънчената и драматична атмосфера на шедьовъра на Александър Дюма. „Екипът прояви огромно уважение към мястото и персонала, който работи там. Той ни предостави възможността да наблюдаваме целия процес. Това беше изключителен момент“, споделя Синтия Стривай, ръководител на продажбите на обекта.

Снимка: chateau-engarran.com

Филмът на Матийо Делапорт и Александър дьо Ла Пателиер, който е по кината от 28 юни, вече е привлякъл близо седем милиона зрители. Малко след това и замъкът започна да се възползва от този успех.

Никога досега този шедьовър от XVIII век не е привличал толкова много посетители.

Това е истински дар за това малко културно наследство. „През август повече от 60% от посетителите идват в замъка специално заради филма.“, споделя Никола Вале пред Franceinfo, екскурзовод на замъка.

Не обикновеното любопитство е мотивирало повечето от тези, които са гледали „Граф Монте Кристо“, а многобройните анекдоти около снимките. Те са се потопили в тези изпълнени с история места, където е пребивавал актьорът Пиер Нини.

„Мога ясно да си представя сцените: ние сме в градината, когато Граф Монте Кристо пристига и когато си тръгва“,

възкликва един почитател на филма. „Тук е изпълнено с истории и спомени, почти ми се иска да гледам филма отново“, добавя друг. В отговор на този ентусиазъм замъкът планира да организира

безплатни визити по повод Денят на наследството във Франция на 21 и 22 септември.

Château de l’Engarran е отворен за посетители през цялото лято с организирани обиколки два пъти дневно — в 11:00 и 15:00 часа. Посещенията се извършват с предварителна уговорка и в групи от по 10 души.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас