Какво да хапваме за отслабване и трупане на мускули?

Снимка: Pixabay

Какво да хапваме за отслабване и трупане на мускули?

Снимка: Pixabay
Сподели

Все повече хора разбират важността на това да подбират храни, които имат високо съдържание на полезни хранителни вещества. В процеса по отслабване е необходимо да заложим на продукти, които освен ниско съдържание на калории, имат и много протеини. По този начин ще се

чувстваме заситени, ще сваляме килограми,

но в същото време няма да губим мускулна маса.

Снимка: iStock/Getty Images
Кисело мляко 

Киселото мляко е лека, но богата на протеини закуска, която насърчава растежа на мускулите и ситостта. То е подходящо за храносмилането, тъй като е богато на пробиотици, които подобряват здравето на червата. Този продукт също така съдържа казеинов протеин, който се усвоява бавно, така че може да помогне за предотвратяване на преяждането. Смесете кисело мляко с плодове, овес или ядки за засищаща и богата на хранителни вещества закуска.

Овесена каша 

Сложните въглехидрати, съдържащи се в овесените ядки, ще ви осигурят енергия през цялата сутрин. В същото време трябва да внимавате с голямото количество въглехидрати, съдържащи се в тях. Вариант е да си приготвите малка порция или да ядете овесена каша в тренировъчни дни. Овесените ядки са богати на разтворими фибри, които забавят храносмилането и ви помагат да останете сити по-дълго.

Снимка: Pixabay
Смути 

Смутито практически не поставя граници за вашето въображение по отношение на съставките. То предлага почти безкрайни възможности за приготвяне на здравословна закуска за отслабване и натрупване на мускули. Ако искате да допълните закуската си с витаминозна напитка, гледайте тя да е минимално калорична – авокадото и бананите не са подходящи в този случай. Ако вашето смути е заместител на закуската, внимавайте за баланса на протеини, мазнини и въглехидрати.

Извара 

Изварата е богата на казеинов протеин, което означава, че от нея постепенно ще се освобождава енергия, необходима за възстановяване и поддържане на мускулната маса. Една порция извара съдържа около 25 грама протеин, което е сравнимо с доза протеин на прах. Изварата с ниско съдържание на мазнини е идеална за отслабване, съдържа не по-малко протеини от обикновената, но има по-малко калории, пише edna.bg.

Снимка: Pixabay
Яйца 

Изследванията показват, че яйцата са отличен източник на висококачествен протеин по отношение на съдържанието на аминокиселини и смилаемостта. Ниската им цена и сравнително ниското съдържание на калории ги правят идеална съставка за ястия. Независимо дали са бъркани, поширани или на омлет, яйцата са универсална основа за вкусна и здравословна закуска.

Зърнени храни с високо съдържание на фибри 

Изберете зърнени култури с минимално съдържание на захар и високо съдържание на фибри – само те могат да се считат за здравословни. В противен случай скоро след закуска отново ще почувствате глад поради скок в нивата на кръвната захар. За целите на отслабването можете да заложите на трици.

Актуално

Избрано за вас