Какво да включим в менюто си, за да намалим кръвната си захар?

Снимка: Pixabay

Какво да включим в менюто си, за да намалим кръвната си захар?

Снимка: Pixabay
Сподели

Въглехидратите са основният източник на глюкоза, но тялото може да я произвежда и складира също от протеини и мазнини. При разлагане тези храни се преобразуват и абсорбират в кръвта. Хормонът инсулин действа като ключ, който осигурява правилното усвояване на захарта във всяка клетка. При хората с диабет или в случаите, когато инсулинът е недостатъчен или изобщо липсва, това логично води до повишаване на кръвната захар.

Когато човек бива диагностициран с диабет тип 1 или 2, първия въпрос който се пита, е с какво да се храня сега, кое ще помогне и кое ще влоши положението. И докато диабетът и другите заболявания изискват лекарска намеса, диагностика и лечение, високата кръвна захар, причинена от неправилното хранене, може да бъде повлияна с промяна в начина на живот и ново меню. За да не създава риск от повишаване на кръвната захар храната на масата ви, трябва да знаете от какви храни се повишава най-много кръвната захар.

Предлагаме и няколко билки и подправки, които регулират високите нива на захар в кръвта.

Снимка: Pixabay
Канела

Установено е, че в тази подправка има 18% антиоксиданти, които понижават кръвната захар. За хора с диабет тип 2 или такива с инсулинова резистентност добрата новина е, че могат да постигнат подобряване на инсулиновата чувствителност и контрола на глюкозата в кръвта с помощта на 1 чаена лъжичка канела дневно.

Снимка: Pixabay
Карамфил

Той също съдържа мощни антиоксиданти – антоцианини и керцетини. Карамфилът има антисептични, противовъзпалителни, аналгетични и храносмилателни свойства. Маслото от карамфил може да се използва при зъбобол, главоболие, кашлица и дори стомашно разстройство.

Снимка: Pixabay
Риган

Подправката е особено популярна в средиземноморската кухня, защото добавя дълбочина и аромат на ястието и се съчетава добре с домати, патладжани и месо. Смята се, че може да лекува бактериални и паразитни инфекции, а маслото от риган се използва за лечение на въшки. Скорошно изследване установява, че риганът помага за лекуването на гиардия – инфекция на червата, причинявана от микроскопични паразити.

Снимка: Pixabay
Градински чай

Привържениците на алтернативната медицина използват градинския чай против маточно кървене и спазми. Немско проучване доказало, че при диабетици, които пият отвара от градински чай на гладно, се наблюдава понижаване нивото на кръвната захар. Билката се използва основно за овкусяване на месни ястия и супи, припомня edna.bg.

Снимка: Pixabay
Чесън

Това силно ароматно растение е богато на серни съединения, които разширяват кръвоносните съдове. Този ефект понижава кръвната захар. Същите съединения помагат за усвояването на желязото в организма и защитават тялото от свободните радикали и високия холестерол. Чесънът се използва в различни кухни най-вече заради характерните си вкус и миризма.

Актуално

Избрано за вас