Витамин C пази от вируси, грижи се за кожата и костите

Снимка: Pixabay

Витамин C пази от вируси, грижи се за кожата и костите

Снимка: Pixabay
Сподели

Витамин C е един от най-важните за човешкия организъм. Той участва в синтеза на колаген, отговорен за костите и еластичността на кожата и капилярите, неутрализира опасните свободни радикали и намалява риска от заболявания с простуден и вирусен характер. Той е силен антиоксидант, който

стимулира имунната система,

действа положително на кожата, очите и сърдечно-съдовата система.

Витамин C е открит през 1932 г. от унгарския химик Алберт Сент-Дьорди.

През 30-те години той работи в Сегедския университет, където освен откритието на витамина, изяснява за пръв път компонентите и реакциите на цикъла на Кребс. За тези открития през 1937 г. получава

Нобелова награда за физиология или медицина.

С извличането му Алберт Сент-Дьорди прави важно откритие. Витамин C се нарича и аскорбинова киселина или L-аскорбат – водоразтворим витамин. Той има чудесен ефект върху човешкия организъм. Дьорди изолира витамин C от лимонов сок. Доказано е, че той е ефективен при лечението на скорбут – заболяване, което се появява при дълготрайна липса на витамин C в организма.

То може да доведе до кървене на венците, падане на зъбите

и други сериозни здравословни проблеми. Препоръчителният дневен прием на витамин C за възрастни хора е между 75 и 2000 милиграма. За да се възползвате максимално от свойствата му, можете да го приемате под формата на хранителна добавка или чрез храната.

Най-добрите източници са плодовете и зеленчуците. Най-голямо количество от него се открива в портокалите, лимоните, грейпфрутите, ягодите, черните боровинки, кивито, мангото и ананаса. Зеленчуците като червен и зелен пипер, броколи, карфиол, грах, спанак, картофи също са богати на витаминa.

Актуално

Избрано за вас