Пет коктейла с агаве, които задължително да опитате (РЕЦЕПТИ)

Снимка: AP

Пет коктейла с агаве, които задължително да опитате (РЕЦЕПТИ)

Снимка: AP
Сподели

Въпреки че текилата, произведена от растението синьо агаве, е най-известната от спиртните напитки, мескалът също набира популярност.  Алън Урести Силва, посланик на марката The Lost Explorer Mezcal във Великобритания, казва, че когато преди девет години пристигнал от Мексико в Лондон, в списъка на баровете трудно можело да се намери коктейл от агаве, освен маргарита, пише Associated Press.

Дългогодишният барман Боби Хидълстън е съгласен с него. Той казва, че тогава не би могъл да продаде коктейл с мескал. Промяната в отношението идва „от плещите на качествената текила“, казва той и добавя, че е чудесно да се види, че категорията на агавето като цяло се развива толкова добре.

Снимка: Pixabay
Вкусът им се съчетава добре с цитрусови плодове,

казва Хидълстън. Урести.  Силва добавя, че тези пикантни растителни нотки могат да балансират или да заменят джин или водка за нещо леко и освежаващо.

Той също така предлага да се използва текила „анехо“ или „екстра анехо“ или опушен мескал, за да се замени уискито. Текилата „анехо“ е отлежавала в дъбова бъчва между 1 и 3 години. „Екстра анехо“ е отлежавала минимум 3 години, преди да бъде бутилирана. Хидълстън казва, че отлежалото агаве се използва добре като заместител на по-тъмни спиртни напитки като бренди и коняк. В тях  се появяват повече ванилови и карамелени нотки, за да придадат различен вкус.

Петима опитни лондонски бармани предлагат рецепти за коктейли, които заместват ежедневните спиртни напитки с алтернативи от агаве:

NIGHTINGALE

За това мартини от агаве Хидълстън използва текила репосадо (отлежала от 2 месеца до 1 година в дъбови бъчви). Той казва, че не може да се поддържа толкова сух вкус, както при мартини с джин или водка, а ключът е да се подсили сладостта.

„Смятаме, че използването на бланко вермут, а не на сух вермут, носи вкуса наистина добре, а ние просто имаме няколко малки аксесоара – портокалова горчивина и бадем“, казва той.

Снимка: AP

Съставки:

  • 40 мл текила Tapatio Reposado
  • 25 мл вермут Reus blanco
  • 5 мл обикновен сироп
  • 5 мл ликьор Nardini Mandorola
  • Портокалов сок за горчивина

Метод:
Смесете всички съставки в чаша и разбъркайте добре. Прецедете в охладена чаша за мартини. Украсете с маслина.

Мескал Негрони
Снимка: AP

Бар мениджърът Бен Гийоу сервира Mezcal Negroni – напитка, която традиционно се приготвя с лондонски сух джин, кампари и вермут, но той заменя джина с мескал.

Съставки:

  •  The Lost Explorer Mezcal
  •  Campari
  • Vermouth Bianco

Начин на приготвяне:
Изсипете всички съставки върху лед и разбъркайте добре. Прецедете в чаша с лед и сервирайте.

Мескал еспресо мартини

Cavita, един от най-добрите мексикански ресторанти в Лондон, разполага с мексикански бар в сутерена, където се сервира вкусно еспресо мартини. Към водката и прясно приготвеното еспресо се добавя кафе мескал. Главният готвач Адриана Кавита смята, че мескалът придава много вкус и сложност на класическия коктейл с водка.

Снимка: AP

„Този мескал е направен с мексиканско кафе, което според мен има много аромат“, казва тя. „Можете да усетите малко канела. Също така ми се струва, че тя отнема малко от сладостта на напитката“.

Съставки:

  • 40 мл водка Faie Quinoa
  • 25ml мескал Ojo DeDios Café
  • 50 мл еспресо
  • 15 мл захар

Начин на приготвяне:
Направете двойно еспресо. Комбинирайте всички съставки в шейкър, добавете лед и разклатете енергично, докато се образува пяна. Прецедете двойното еспресо в чаша за мартини и поръсете с малко канела на прах отгоре и сервирайте.

Бамбуково томато
Снимка: AP

Бившият главен миксолог в хотел The Savoy, Soddu внася петзвезден опит в своя бар Amaro в Западен Лондон. Един от бестселърите в менюто му е Tomato Bamboo. Традиционно това е слабоалкохолна напитка, приготвена от шери и два вида вермут, но в тази рецепта вермутът се заменя с мескал, като се запазва сухият вкус, но се добавя опушен билков нюанс.

Той е малко по-силен и придава на напитката приятна опушеност, която създава този хубав и закачлив вкус“, казва той.

Съставки:

  • 30 мл Los Siete Misterios Doba Yej Mezcal,
  • 20 мл Tio Pepe Fino Sherry,
  • 10 мл 1757 Vermouth di Torino Extra Dry,
  • 25 мл ликьор La Tomato,
  • 3 капки горчива целина.

Метод:
Добавете всички съставки в чаша за смесване и разбъркайте с лед. Налейте в охладено купе с украса от чери домати.

Маестро OLD FASHIONED

Последният коктейл е дело на Оливър Кастиля-Тристан, съосновател на нощния коктейл бар и клуб Mezcalito Brompton. Той прави обрат в класическата рецепта за Old Fashioned от уиски, захар, горчива ангостура и вода.

„Използваме текила анехо, която е отлежала. Слагаме малко какаов ликьор, както и ангостура“, казва той, „което придава едновременно вкус на ванилия, малко сладост, но и този наситен вкус на агаве, което е много интересно“.

Снимка: AP

Съставки:

  • 40 мл.Maestro Dobel Añejo Tequila
  • 15 мл. ( Crée de Cacao (Giffard)
    Angostura Bitters
  • Портокалов сок за горчивина

Метод:
Смесете всички съставки в чаша, пълна с кубчета лед. Разбъркайте за около 20-30 секунди. Прецедете в чаша с лед. Украсете с портокалова кора и малко настъргано индийско орехче.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас