Защо комарите хапят само някои хора?

Снимка: pixnio.compixnio.com

Защо комарите хапят само някои хора?

Снимка: pixnio.compixnio.com
Сподели

Много от нас са се сблъсквали с тази ситуация по време на почивка с партньор или приятел. Единият от тях е целият покрит с ухапвания от комари, докато другият се измъква почти невредим. И макар че червените, болезнени и неравни ухапвания са достатъчно лоши, бръмчащите нападатели могат да разпространяват и множество опасни патогени и представляват все по-голям риск за здравето в Европа.

И така, какво прави един човек по-привлекателен за вампирските кръвопийци, отколкото друг?
Снимка: pixnio.com
Колко сте големи и как дишате?

Комарите издирват плячката си по миризмата. Едно от нещата, които търсят е въглеродният диоксид. Въглеродният диоксид (CO2) е газ, който издишваме при дишане и действа като пътепоказател за насекомите.

Изглежда обаче, че количеството на CO2 има значение.
Снимка: Tenor

По-големите хора естествено издишват по-големи количества въглероден диоксид и по тази причина експертите твърдят, че те са склонни да бъдат хапани повече.

Мъжете са ухапани повече от жените,

бременните жени са хапани повече от небременните, а възрастните страдат от ухапвания повече от децата.

Д-р Робърт Джоунс, експерт по контрол на заболяванията от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, заяви, че по-пълните хора също могат да бъдат обект на ухапване по тази причина. „Сред група хора делът на ухапванията на дадено лице е

свързан с дела на общата повърхност или теглото на това лице в групата“,

каза той. Смята се, че същата логика важи и за хора с повишена честота на дишане, като тези, които правят физически упражнения.  Естественият ни аромат  също е предпоставка за ухапванията. Той се определя от комбинацията на генетиката ни, както и от микробиотата на кожата – общността от микроскопични организми, които живеят на повърхността на тялото ни.

 Насекомите имат предпочитания към определени аромати.

Това показват тестове, при които хората носят найлонови ленти за извличане на мускус, които след това се окачват пред рояци комари. Подобни изследвания върху близнаци показват, че генетиката може да има до 67% влияние върху привличането на комари. Учените все още се опитват да изяснят кои точно съединения, които изпускаме във въздуха, са отговорни за това и какво можем да направим, за да ги прикрием или намалим.

Д-р Джоунс заявява за Daily Mail: „Смятаме, че генетичните фактори и кожният микробиом влияят върху летливите съединения. Те се произвеждат телата ни, а това от своя страна се отразява на миризмата ни.

Снимка: Zeo, Inc
Комарите издирват плячката си по миризмата, 

 а едно от нещата, които те търсят, е въглеродният диоксид, който хората издишват. „Интересуваме се от начините, по които тези съединения могат да бъдат маскирани или относителното им количество да бъде променено, за да се намали привлекателността на хората.“, добавят експерти

Изборът на облеклото ви може да ви превърне в мишена

 Насекомите предпочитат някои цветове пред други. Те предпочитат червено, оранжево, черно или синьо. За разлика от тях зелените, сините или лилавите цветове не привличат вниманието на кръвопийците. Експертите смятат, че комарите са развили този усет, за да различават плячката от околната среда, след като са я надушили.

Снимка: Brown University

Наистина ли кръвната ви група ви прави по-вкусни?

Едно от най-разпространените схващания е, че кръвната ви група, по-специално група О, ви прави по-желана храна за комарите. Въпреки това, докато някои проучвания са установили, че това е така, други тестове не са убедителни. Д-р Джоунс смята, че

кръвната група вероятно не е важен компонент за привличането на комари.

„Не изглежда да има убедителни доказателства, че кръвните групи влияят върху привлекателността на хората за комарите. Други фактори са по-важни“, казва той.

Какво ще кажете за това, което ядете или пиете?

В интернет се твърди, че множество храни и напитки привличат или отблъскват комарите. Някои от тях, например чесънът, се рекламират с логиката, че силната миризма ще ви помогне да прикриете собствения си мирис. Това ще подейства като  вид обонятелен камуфлаж. От друга страна, за солените или сладките храни се твърди, че имат обратен ефект. Те произвеждат съединения, които ни правят по-привлекателни за комарите.

Дори бирата може да не е безопасен вариант.

В едно проучване, проведено само върху 14 души, е установено, че е по-вероятно комарите да кацнат върху човек, който е пил. Но действителните доказателства, че те действат, са разнопосочни. Многобройни проучвания или не са успели да докажат, че това, което ядем или пием, влияе на комарите, или са много ограничени в заключенията си.

Може би всичко е само в главата ви

Друг фактор, който трябва да се вземе предвид в дебата за предпочитанията към комарите, е,

че проблемът може да е във вас.

Д-р Джоунс обяснява, че някои хора реагират по-лошо на ухапвания от комари, отколкото други. Това може да накара ухапванията им да изглеждат по-лоши – по-сърбящи, по-големи и по-болезнени, така че дори може да изглежда, че са били нахапани повече от друг човек със същия брой ухапвания.

И така, какво мога да направя, за да се опитам да избегна превръщането си във вечеря за комарите?

Съветите за избягване на ухапвания от комари включват носене на дрехи с дълги ръкави и панталони, използване на репелент срещу насекоми, затваряне на прозорците на помещенията или използване на мрежи против мухи, както и спане под мрежа против комари.

Актуално

Избрано за вас