Картина на Артемизия Джентилески, която досега се смяташе за изгубена, беше изложена в замъка Уиндзор

Фото кредит: Royal Collection Trust/© His Majesty King Charles III 2023

Картина на Артемизия Джентилески, която досега се смяташе за изгубена, беше изложена в замъка Уиндзор

Фото кредит: Royal Collection Trust/© His Majesty King Charles III 2023
Сподели

Картина на италианската художничка Артемизия Джентилески от 17-и век беше открита в Кралската колекция в замъка Уиндзор във Великобритания. Тя е била погрешно приписана на друг художник преди поне два века, съобщи ДПА.

Смята се, че произведението, озаглавено „Сузана и старейшините“, е било поръчано от съпругата на Чарлз Първи – Хенриета Мария от Франция, докато тя се е подготвяла за раждане.

Повече от 100 години картината е

била съхранявана на склад в двореца Хемптън Корт,

след като е била погрешно приписана на анонимен френски художник, пише БТА.

След като творбата премина през консервация, „Сузана и старейшините“ беше включена в нова временна изложба в гостната на кралицата в замъка Уиндзор. До картината са показани също „Автопортрет като алегория на живописта“, известен още като „La Pittura“. Kакто и картината „Йосиф и жената на Потифар“ на бащата на художничката – Орацио Джентилески, която е създадена по време на неговия престой в Лондон.

„Сузана и старейшините“ беше открита, докато кураторите на Тръста на Кралската колекция проследяваха картини, разпродадени и разпръснати из Европа след екзекуцията на Чарлз Първи. Седем картини на Джентилески са записани в инвентара на Чарлз Първи. Досега се смяташе, че единствената оцеляла е „Автопортрет като алегория на живописта“, докато останалите бяха считани за изгубени.

Сега кураторите обаче успяха да сравнят описанието на „Сузана и старейшините“ с картината в двореца Хемптън Корт. Марката „CR“ (което означава Carolus Rex) беше

намерена на гърба на платното, когато то беше подложено на консервационна обработка

Това потвърждава, че картината някога е била в колекцията на Чарлз Първи.

Джентилески се прочува из цяла Европа през 17-и век – период, в който има малък брой официално признати жени художници. Тя се обучава при баща си в Рим, а по-късно работи за аристократични и кралски особи във Флоренция, Неапол, Венеция и Лондон.

Творбите ѝ губят популярността си през 18-и и 19-и век. През последните 50 години тя отново се прочу със своите „силни и съпричастни изображения на жени от историята“, казаха от Тръста на Кралската колекция.

Специалната изложба на творбите на Артемизия и Орацио Джентилески в замъка Уиндзор ще продължи до 29 април 2024 г.

Фото кредит откриваща снимка: Royal Collection Trust/© His Majesty King Charles III 2023

Актуално

Избрано за вас