Иван Бърнев: Отзивите на публиката са най-ценната награда за един актьор

Снимка: Culturinterview

Иван Бърнев: Отзивите на публиката са най-ценната награда за един актьор

Снимка: Culturinterview
Сподели
  • Предложих във “Васил” да бъде включена книгата на Георги Господинов – “Времеубежище”.
  • Ако се инвестира повече в култура и образование, българите ще вървят изправени.
  • България е страна на таланти
  • Младите актьори трябва да учат чужди езици.

Отдаденост, сърце и талант са трите думи, които най-добре описват актьора Иван Бърнев. Извън снимачната площадка и театралната сцена той е един обикновен човек, който обича да седи редом до публиката, за да може да попива от емоциите ѝ, предизвикани от творчеството му. Именно един от последните му проекти – испанско-българската продукция “Васил”, му носи приза обединител на култури. Според негов испаноговорящ роднина, филмът е успял да постигне това, което посланици не могат с години. 

За някои хора вероятно това би означавало, че именно главната му роля на “Васил” е най-значимата в целия му живот. Това обаче далеч не е така – той

“гори” за всеки един свой изигран образ,

опитва да открива, а впоследствие и предаде на своите почитатели посланията, скрити във всеки един сценарий. Бърнев признава, че актьорската професия често му коства изключително много усилия – като изучаването на непознат до момента език. В края на деня обаче единственото, което има значение, са отзивите на зрителите.

Снимка: Cinelibri

– Здравейте, г-н Бърнев. Съвсем скоро ще изпратим 2023 г.  Каква беше тя за Вас и как ще я запомните?

– През тази година навърших половин век. Не съм вярвал, че за 50-годишнината си ще получа възможност да участвам в толкова премиерни заглавия и че ще има такъв положителен отклик от публиката. Най-хубавото за мен беше, че след излизането на филмите успях да се видя с много голяма част от публиката – да презентирам работата пред тях и да си поговорим. Със сигурност ще запомня 2023 г., защото беше изключително положителна за мен.

– Испанско-българският филм, в който сте главен персонаж – „Васил”, спечели три награди на 24-ия фестивал на европейското кино в Лече. Предизвикателно ли беше за Вас да се подготвите за роля на испански?

– Разбира се, всяко изваждане от зоната на комфорт си е такова. Отделих доста време за предварителната си подготовката за филма, тъй като в него говоря само на испански. Беше предизвикателно и да снимаш с различни колеги и екип, които освен всичко друго са и изключително опитни и талантливи. Индустрията им работи по съвсем различен начин. Опитите човек да достигне тяхното ниво са поредното предизвикателство, което трябва да бъде преборено. По време на снимките беше

третата най-зловеща вълна на пандемията

и всичко преминаваше в изключителни мерки за сигурност. Правеха ни тестове всеки ден. Ако един се разболееше – целите снимки се проваляха. Чудесно е, че всичко е благополучно и нямаше екстремни ситуации. Филмът докосна страшно много хора – и испаноговорящи, и българи. Той е изключително хуманен. Говори се основно за човек и неговите черти. Имам усещането, че този филм спечели публиката, тъй като от край време тя търсеше и чакаше продукция, която да им покаже, че трябва да имат вяра в самите себе си. Той разкрива, че в човека спят достойнството и добротата. Всеки, изгледал филма, ми казваше, че е останал с топли чувства. Според мен успехът му се дължи на дебютантката Авелина Прат. Тя знаеше какво иска и как да го постигне. 

– Лентата насочва вниманието на обществото към културните стереотипи. Какво послание искахте да отправите към своята публика?

– Силата на изкуството е, че замисълът може да е един, а публиката да открие съвсем различен такъв, за който дори самият режисьор не си е помислял. Смятам, че идеята на филма е да представи

слабостите на испанското общество.

Така ще бъде отговорено на въпросите – защо отхвърлят останалите, защо са дистанцирани и затворени. Самата сюжетна линия проследява живота на един архитект, който напълно е напуснал човешкия свят и е прекъснал връзката си с всички. Появата на един външен човек – българина Васил, започва бавно да разширява мирогледа му  и да го провокира да стопли отношенията с дъщеря си. Главният герой е представен по идеализиран начин – сякаш е ангел, който променя другите към по-добро. Самата Авелина Прат вероятно дори не е предполагала какъв ефект ще има лентата ѝ върху публиката от България. Онзи ден получих награда от испаноговорящите журналисти в България за обединител на култури. След като братовчед ми, който също е испаноговорящ, го изгледа, ми каза, че този

филм е направил това, което 5 посланици не са успели

да направят за опознаването на културите. Това е силата на изкуството. Режисьорката беше споменала, че харесва филмите на Джим Джармуш, което отговаря на въпроса защо филмът ѝ е като медитативен. Той не носи агресивна енергия, което се дължи единствено на това, че е режисиран от жена. Те имат тази сила. 

Снимка: Activist38/ Facebook

– Режисьорът Авелина Прат твърди, че ролята на Васил е била адаптирана специално за Вас. По какво се различавахте с персонажа? А имахте ли сходства?

– Както в повечето проекти, в които се включвам, така и тук тръгвам от самия себе си. В хода на историята персонажът започва да добива друг облик. Аз също играя шах, но не съм гросмайстор като Васил. Освен това, не играя бридж и не свиря на кларинет. Нямам такива дълбоки музикални познания като него. Приличаме си по любовта си към книгите. Самият аз предложих

във филма да бъде включена книгата на Георги Господинов

“Времеубежище”. Поръчението на режисьора беше да дойда с една българска книга. Точно бях прочел “Времеубежище” и бях сигурен, че това е точната книга. Васил е един микс между мен и това, което би трябвало да е героят. Давам си сметка, че ако бяха избрали друг актьор, той вероятно щеше да потегли  в друга посока. Същото важи и за избора на Карра Елехалде. 

– Испанската кино звезда Карра Елехалде и останалия чуждестранен екип познаваше ли българските кино и театрални продукции?

– Не, което ме удиви. Те не знаят абсолютно нищо за нас, макар да има огромен брой българи, които живеят и работят в Испания. Да, намираме се под една обща “шапка”, наречена Европейски съюз. Между нас обаче сякаш има един хълм, в чието подножие стоим ние с Румъния и Гърция. Единственото, което знаеха за България, беше, че това е

една страна с много талантливи хора.

Чували са кой е Христо Стоичков, но това е всичко. 

– Разказахте ли им нещо за България?

Карра смяташе, че всички в България от деца посещават уроци по шах, задължително спортуват и свирят на различни инструменти. Обясних му, че тези твърдения са били валидни по-скоро за периода, в който аз съм бил дете – през социализма. Поясних, че с Русия сме славянски народи, но нямаме друго общо – включително и езика. Разказах му още, че в училищата веднага отбираха музикалните деца. Така започнах да свиря на фанфари. Когато се преместих в гимназията – веднага ме взеха да свиря на тромпет. Тогава нямаше компютри, затова в математическите гимназии като моята се играеше много шах. Представих му и нашия театър – колко е различен от този на Запад, тъй като е репертоарен. Спомням си, че ме попита дали подкрепяме Путин. Казах му, че страната се опитва много явно да покаже, че е против войната.

– В средата на декември по кината тръгва филмът на Стефан Командарев – „Уроците на Блага”, в който е илюстриран характерният за България проблем – телефонните измами. Разкажете ни малко повече за заснемането на лентата. Трудно ли беше да се снима филм по истински случай и кои бяха най-тежките сцени за екипа?

– Със Стефан вече си имаме традиция да работим заедно. Нямаше как да не приема предложението му да участвам в “Уроците на Блага”. Бях щастлив, че отново се обръща към мен. Признавам си, че много ми тежеше, че трябва да вляза в по-малка роля. След разговор със Стефан обаче осъзнах, че за да имат успех измамниците, полицията наистина е безсилна. До ден днешен има разкрити само мулета. Схемата е изградена така, че да

не може да се стигне до шефовете.

Това ме крепеше. Когато актьор получи дадена роля, той иска да знае защо персонажът му е ценен. Най-приятната част от снимките за мен беше, когато героят ми излезе пред възрастните хора и им разказа за начина, по който работят измамниците. За съжаление, подобни действия за закъснели изключително много – десетки вече са били измамени. Най-голямата трудност по време на заснемането от моя гледна точка беше, че те се извършваха в Шумен, докъдето трябваше да пътувам два пъти от София. По време на едно от пътуванията ми беше минус 10 градуса. Кацнах със самолет във Варна, а родителите ми, които живеят там, ми предоставиоха своята кола. Снимах, но когато трябваше да си тръгвам на следващия ден – гумите ми бяха спаднали до неузнаваемост.

Снимка: Адриана Янкулова-Чапкънова

– Зад целия блясък и награди за кино продукциите и театралните постановки у нас често се крие неудовлетворението на артистите от именно от средствата, които държавата отделя за култура. Как бихте коментирали темата?

– Не успях да присъствам на протеста на 6 декември, тъй като пътувах, но сърцето и умът ми бяха с колегите. Очаквах да претърпим поредното разочарование, но за щастие – имаше добър отзвук. Нека видим как ще бъдат разпределени допълнителните средства в бюджета, защото това е изключително важно. Ключово в случая са думите, които чуваме от депутатите относно това къде се намира България на картата, да не бъдат само лозунги, а наистина да се превърнат в приоритет. Всички престъпления и агресия, на които ставаме свидетели днес, са плод на

30 години вдигане на ръце от културата и образованието.

Ако в това се инвестираше повече, хората щяха да са със съвсем различно самочувствие, щяхме да вървим по-изправени. Самите ние сме направили така, че в момента да ходим наведени и в черно. Това е израз на вътрешното ни състояние. Ще направя една препратка към “Васил”. Когато отидох на кастинг за ролята, благодарих на режисьорката, че българинът е положителният герой във филма, тъй като ми е омръзнало винаги да сме мафиотите и  крадците. Те просто ми се усмихнаха, но осъзнах, че може би не са разбрали правилно посланието ми. По-късно в разговор с Авелина Прат научих, че никога не е мислила така за българите. Попитаме ме защо говоря така и подчерта, че в Испания престъпността също е сериозна. Тогава осъзнах, че всичко това е един наш комплекс. 

– Ролята на Васил ли остави най-траен отпечатък в съзнанието Ви?

– Ако кажа някоя определена, бих неглижирал останалите. Отпечатък като образ през тази година ми е оставил Васил, тъй като представям предимно него на различни мероприятия. Винаги гледам филмите заедно с публиката. Изпитвам уважение към нея и ми харесва идеята да съм сред тях, за да мога да чуя реакциите им. Така по-късно, когато се изправя срещу тях, бих могъл по-лесно да общувам и отговоря на въпросите им. Много обичам всички филми, в които съм участвал. През 2023 излязоха

5 ленти с мое участие –

“Васил”, “Житие”, “Аромат на липа”, “Диада” и “Уроците на Блага”

– Коя е най-ценната награда, която сте получавали през живота си?

– Последната награда, която получих, беше от Съюза на испаноговорящите журналисти у нас за “обединител на култури”. Тя ми беше връчена и за “Васил”, и за пиесата “Дон Кихот”. Ценна ми е и наградата, получена в Лече. Там “Васил” спечели отличието на публиката. Във Валядолид с Карра Елехалде пък си поделихме награда за главна роля. “Златна роза” също е изключително важна за мен. Най-ценни остават отзивите на публиката. Спомням си, че след прожекцията в Лече ме спря една жена. Тя ми каза, че това е бил

най-магичният филм, който е гледала,

тъй като за първи път взаимоотношенията между емигранти и местни са представени по такъв топъл начин. 

– От призмата на вече утвърден актьор как виждате младежите, които тепърва прохождат в професията – дава ли им се шанс за развитие и какво бихте ги посъветвали? 

– Настоящата обстановка се различава от тази, в която ние попаднахме след завършването на НАТФИЗ. Тогава имаше само един театър, в който се пробива много трудно. Редиците му се опресняваха веднъж на 5-10 години, а всяка година излизаха по 2 актьорски класа. Моят випуск завърши в период, в който нямаше българско кино. Наложи ни се да трупаме опит в движение. Вероятно

в първите си филми просто сме се учили да бъдем естествени

пред камерата. Това, което аз бих ги посъветвал, е да инвестират в ученето на език. В момента светът е по-отворен и дава шанс на актьорите да се включат в проекти, които не са български. Когато използваш езика свободно, независимо дали имаш акцент – можеш да постигнеш много. Трябва да трупат умения – да имат физическа подготовка, да четат и учат езици. 

Снимка: Павел Червенков

– Можем ли да очакваме нови проекти от Вас през 2024 г.?

– Задават се филми, в които имам малко участие. Стефан Командарев вече готви следващия си проект, където ще се включа. Авелина Прат също се подготвя за нов филм. Може би ще имам участие и в него – той ще бъде на португалски език. Взех решение да поиграя малко по-дълго старите си представления, а не да се хвърлям в нови. Ако изскочи проект, който ме вълнува, и бих могъл да поема – ще го направя. 

– Бихте ли отправили пожелание към читателите на ArtPortal?

– Искам да ги поздравя, че са от групата на читателите. За мен това е велик момент, който развива човека. То е изключително ценно не само за актьорите, но и за всички хора на духа. Пожелавам им да имат срещи с хубави книги и да бъдат любопитни – да търсят и откриват нови светове и възможности с четенето си

Актуално

Избрано за вас