„Кой пусна кучетата навън?“: Тюркоазеният килим приветства „Евровизия“

„Кой пусна кучетата навън?“: Тюркоазеният килим приветства „Евровизия“

Сподели

Ден преди първия полуфинал на „Евровизия“, тюркоазеният килим в Ливърпул посреща участниците в тазгодишното 67-о издание на песенния конкурс.

Докато младите изпълнители се приготвят да стъпят на него обаче, се сещаме за бахамските носители на „Грами“ и техния денс хит „Who let the dogs out?: („Кой пусна кучетата навън?“). Организаторите на конкурса разпространиха любопитна снимка на четирима представители на най-добрия приятел на човека, търпеливо чакащи на килима, който по традиция за подобни събития е червен.

Градът домакин посрещна участниците в „Евровизия“ с официална церемония в неделя. Ливърпул е домакин на форума от името на миналогодишния победител – Украйна, където не е безопасно да се проведе шоуто заради руската инвазия.

В залата в Ливърпул е издигната сцена от 950 квадратни метра и т.нар. зелена стая от 500 квадратни метра, заедно с повече от 2000 специални осветителни тела.

В репортажи на „Ройтерс“ и Пи Ей мидия/ДПА описват церемонията по посрещането. Тя бе поверена на олимпийската състезателка Сам Куек и на украинския водещ Тимур Мирошниченко.

Всички 37 изпълнители се появиха на тюркоазения килим, за да приветстват града домакин, а феновете от публиката създаваха настроение със знамена и шалове на своите страни.

Първият полуфинал на конкурса е на 9 май, вторник. Вторият е на 11 май, четвъртък.

Певицата Моника Линките, която ще представя Литва в конкурса, каза, че за нея е чест да участва, въпреки че усеща „голяма тежест върху раменете си“. Тя ще изпълни песента „Stay“ на полуфинала в четвъртък, добавя БТА.

Латвийската банда „Съдън лайтс“ отдаде почит на най-известната ливърпулска музикална група „Бийтълс“. Членовете й се появиха на тюркоазения килим с тоалети като тези, носени от „Бийтълс“ на обложката на албума „Abbey Road“.

Победителят ще стане известен на 13 май.

На първия полуфинал ще се представят Ирландия, Сърбия, Латвия, Норвегия, Португалия, Хърватия, Малта, Швеция, Молдова. Н сцената в сряда ще са още Швейцария, Израел, Нидерландия, Финландия, Азербайджан и Чешката република.

На втория полуфинал сили ще премерят Армения, Кипър, Румъния, Дания, Белгия, Исландия, Гърция, Естония, Албания, Австралия, Австрия, Литва, Сан Марино, Словения, Грузия и Полша.

Облякоха „Ливърпулската четворка“ в украинска бродерия

За България 2023 г. е нулева като участие на „Евровизия“, но българско присъствие в Ливърпул. Българско присъствие все пак ще има. Това ще стане възможно, благодарение на фаворитът на Чехия и групата Vesna, където сред вокалистките е нашенката Танита Янкова.

Виктория – поп принцеса в приказкa за любовта към живота

Актуално